De hele wijnhandel tegen de bubbeltaks van het kabinet

champagne als aperitiefDe wijnhandel, de pers en nu is ook Hubrecht Duijker het beu: De Bubbeltaks.

Schaf de bubbeltaks af en red de economie

Een paar jaar geleden ben ik via www.hubrechtduijker.com op de bres gesprongen voor belletjes. Want ten onrechte krijgen liefhebbers van bubbelwijnen straf, aangezien die wijnen via een speciale accijns extra duur worden gemaakt.
Momenteel zit er op de inkoopprijs van een fles mousserende wijn maar liefst €1,91 accijns. Da’s €1,25 méér dan op een wijn zonder belletjes. Een strafbelasting die nog vermenigvuldigd wordt in de verkoopprijzen, denk aan o.a restaurants.
geen wijnaccijn,s schaf de bubbeltax afOnrechtvaardig? Jazeker. Onrechtmatig? Eveneens. Niet meer van deze tijd? Idem dito. Mousserende wijnen zijn allang geen luxeproduct meer. Bovendien: je gaat frisdranken of bronwaters met koolzuur toch ook niet extra belasten omdat ze belletjes bevatten?
Maar ziedaar, vanmiddag heeft de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) een officiële petitie ingediend tot opheffing van deze BUBBELTAKS. Dit gebeurde door bestuurslid Olaf Kerstens en secretaris Hans Burghoorn aan leden van de Tweede Kamercommissie Commissie Financiën (zie de foto).

schaf de bubbeltax af
Met als extra argumenten dat het gelijktrekken van het tarief voor mousserende wijn de administratieve lasten voor de wijnhandel vermindert, het wijnaccijnsstelsel vereenvoudigt en een stimulans vormt voor de binnenlandse ondernemers (want in andere landen is de wijnaccijns lager).
In feite is dit tweede keer dat de politiek wordt benaderd. Volgens het Lenteakkoord van 2012 was met de KVNW namelijk al afgesproken dat de bubbeltaks zou verdwijnen. In ruil daarvoor zou de accijns op stille wijn worden verhoogd. Uiteindelijk sneuvelde het voorstel om de bubbeltaks af te schaffen, maar werd de verhoging wél doorgevoerd. Onvoorstelbaar eigenlijk. De wijnsector, en daarmee de wijnliefhebbers, werden aangeslagen voor de afschaffing van de bubbeltaks – maar deze bleef gewoon bestaan.
Laten we hopen dat rede en recht dit maal zegevieren. En dat we daarop een glas feestelijk bruisende wijn mogen heffen.

Hubrecht Duijker
Vinpressionist