Is er toekomst voor de bag-in-box wijnen
Bag-in-box, een goedkope verpakking waar je geen geld hoeft te verkwisten aan kurk, etiket en fles.
Lees ook alles over bag in box wijnen 2014 |
Wat dacht je van vervoer, het vervoeren van bag-in-box wijnen of bulkwijnen is ook stukken goedkoper. Wel worden de bag-in-box wijnen doorgaans door de grote wijncoöperaties, grootwinkelbedrijven, handelaren of importeurs afgevuld. Bij kleine wijnboeren is de wijn meestal van hogere kwaliteit. Door de rechthoekige verpakking van de bag-in-box wijnen is het ook veel makkelijker in te pakken, stapelen en te vervoeren. In steeds meer landen zie je, mede door de recessie, een toename van bulkwijnen.
Wereldwijde ontwikkelingen van bulkwijnen
Neem nou Argentinië, tussen 2009 en eind 2011 groeide de uitvoer in bulk daar met 27,2 procent in volume en met 161 procent in waarde. De uitvoer groeide in 2011 tot 131 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hier gaat het niet om goedkope bulkwijnen want de prijs staat op de hoogste notering in jaren. Zo was in de VS sprake van ruim een verdubbeling van de literprijs. De keerzijde van deze ontwikkeling laat zich voelen bij de afzet van gebottelde wijnen. Die liep in de eerste drie maanden van 2012 met 7% terug. Deze tendens zal vermoedelijk nog versterkt worden, zodat naar verwachting over heel 2012 9 miljoen liter wijn niet meer op fles maar in bulk uitgevoerd zal worden.
|
Niet alleen Argentinië heeft een grotere export van de bulkwijnen laten zien. In Australië zie je dezelfde tendens. Het meest in trek zijn rode wijnen uit bekende gebieden als Barossa Valley, Coonawarra, McLaren Vale in trek. Bij de witte wijnen zie je deze ontwikkeling niet terug. Naar de VS werd bijvoorbeeld 74 miljoen liter Australische wijn in bulk uitgevoerd om ter plaatse gebotteld of afgevuld te worden, ruim de helft meer dan het jaar daarvoor. In dezelfde periode daalde de export van Australische wijnen op fles met 11%.
In Zuid-Afrika zie je deze ontwikkelingen ook ontstaan. In de eerste drie maanden van 2012 steeg de uitvoer van bulkwijnen met 31%. Hierdoor is het aandeel bulkwijnen groter geworden dan van gebottelde wijnen. Producenten worden vooral door grote afnemers in het Verenigd Koninkrijk gedwongen tot deze manier van transporteren. In Zuid-Afrika zelf heeft dit tot onvrede geleid, omdat hiermee de mogelijkheid wegvalt om in eigen land te bottelen. De Zuid-Afrikaanse wijnexport als geheel groeide met 9%, wat weer positief was na de inzinking in 2011.
Nu worden veel bulkwijnen nog gebotteld. De cijfers laten alleen zien dat die verschuiving ook naar de bag-in-box trekt. De verpakkingen zijn nu eenmaal goedkoper en het kan enkele euro’s schelen per fles. De verpakkingen van de bag-in-box wijnen hebben de inhoud van 4 flessen van 0,75 liter en dat kán de prijs enorm drukken.
Wel zie je dat bij de verre wijnlanden als Australië, Argentinië en Zuid Afrika een grotere noodzaak is om bulkwijnen uit te voeren. Dit heeft te maken met de hoge prijs voor transport. Ongetwijfeld zal Chili volgend jaar ook in dit rijtje voorkomen. Wil je een goede prijs krijgen voor je wijn als wijnboer dan zal er op andere kosten bespaart moeten worden.
De conclusie
Wat is de conclusie van bag-in-box wijnen.
Allereerst moet je geen of bijna geen vergelijking maken met flessen wijn. Het is wijn, maar wel voor een ander doel. We hebben de wijnen niet getest op kwaliteit. Het gaat bij deze wijnen om hoe lekker ze zijn.
Nu weten wij ook wel dat lekker voor iedereen anders is. Nee, wij hebben getest of er geen nare geur of smaakjes aan zaten. Verder zijn de wijnen beschreven zoals ze zijn en er zijn er geen persoonlijke voorkeuren aan toebedeeld.
De rode bag-in-box wijnen
Bij de rode wijnen waren die van de Plus en de Sligro iets te scherp volgens de wijnproevers. Niet echt hele lekkere doordrinkers. Het iets scherpe karakter maakt de wijnen wel voller en geeft ze wat meer body. De rode wijn van de Hema en van de Deen blonken uit door hun zachte karakter, dat maakte de wijnen alleen wel wat licht. Hou je van een lichtere type wijn dan zijn dit wijnen die je niet mag laten liggen.
De rode wijn van de Mitra kwam er heel goed uit en ook de rode Kroara van Torrianiwijn.com. De eerste is een gewone Zuid Afrikaan maar de tweede is een DOC uit Italië. Van een DOC mag je toch wel iets meer verwachten. De rode wijn van de Mitra is een aanrader wat betreft de volheid en de algemene impressie. Wel mag de Mitra iets aan de verpakkingen doen – die is ronduit lelijk. Je ziet ook niet welke wijn je nu in je handen hebt aangezien dit alleen met een sticker duidelijk wordt gemaakt. Heb je een witte en een rode variant op tafel staan dat is de foute keuze snel gemaakt. Dit is geheel in tegenstelling tot de wijnen van de Jumbo Supermarkt, prachtige vormgegeven kartonnen exemplaren die qua kleur ook goed aansluiten op de wijn die in deze verpakking zit.
|
Ook de rode Zuid Afrikaan van Gall&Gall is een mooie volle wijn met een goede volle en ronde smaak, alleen is die wel een euro duurder, heb je dat ervoor over dat is dit jouw wijn. Wil je minder betalen dan is de Coop een goede keuze. Een goedkope keuze voor een heel redelijke wijn. Een rode uit het iets duurdere segment kwam van de Deen Supermarkt, een lekkere doordrinkende rode wijn. Ook een pluspunt bij de Deen Bag-in-Box is het schenktuitje. Het kan aan de voorkant worden ingedrukt en dat bleek heel handig.
De bag-in-box rosé’s
Voor de rosé’s was het de Shiraz Rosé 2011, Zuid Afrika van de Lidl die er heel goed uitkwam, mede door zijn zachte karakter en dit in combinatie met een prijs van € 6,99 is dit een aanrader. De Rosa di Rovo, Piemonte van Torrianiwijn.com had wat meer diepgang maar ook een hogere prijs en ook de Vega Libre van de Coop was aangenaam maar met een té hoog sulfietgehalte. Ook de rosé van de Jumbo was heel aantrekkelijk.
De witte wijnen
De mooiste witte wijn is van de Sligro, de La Croisade I.G.P. Chardonnay, een heerlijke doordrinker met mooi fruit die goed viel bij meer personen en ook de Jumbo kwam hier weer goed naar voren met zijn witte wijn, zeer aantrekkelijk fruit die alleen iets op de afdronk in moest leveren.
Noot:
Een nadeel is wel, dat je de laatste twee glaasjes niet uit een recht geplaatste verpakking krijgt geschonken. Je moet de verpakking optillen en het er schuin uitschenken. Wil je het er tot de laatste druppel uithalen dan kan je de kunststof zak ook nog openknippen en uitschenken.
Ik ben in ieder geval overtuigd van dit product en bij feestjes ga ik dit zeker uitschenken. Zeker in combinatie met de cooler of dispenser is het een mooi product. Makkelijk, eenvoudig en snel zijn hier de magische woorden en in deze snelle tijd kunnen we hier zeker tijd mee besparen. Ook bij veel boodschappen is dit een overweging. Makkelijk stapelbaar en in het gewicht van de flessen bespaar je ook. Daarnaast hoef je na een feestje ook niet weer naar de glasbak. Karton en plastic scheiden en klaar-is-kees.
Andere artikelen over de Bag-in-Box 2012 Test vind je hieronder [get_posts tag=”bag-in-box” numberposts=1000]
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!