De geografische cijfers van de Champagne

champagne

Het Champagnegebied is een enorm groot gebied. De geografische cijfers van de Champagne zijn dus een belangrijk aspect die je eigenlijk zou moeten weten.

  1. Sinds 1927 is de Champagne een AOC en het is de nummer 1 in de wereld van beschermde namen. De controle wordt goed in de gaten gehouden en rechtzaken worden niet geschuwd om de naam ‘Champage’ te waarborgen.
  2. Het gebied beslaat 34.000 hectare, ligt 150 kilometer ten oosten van Parijs, telt 319 verschillende wijndorpen verspreid over vijf departementen: Marne, Aube, Aisne, Haute-Marne en Seine-et-Marne. De Champage heeft oneindig veel microgebieden en ongeveer 15.000 Champagneboeren die deze mousserende wijn maken
  3. De druivenstokken staan geplant op hellingen die variëren in hoogte van 90 tot 300 meter. De wijngaarden liggen voornamelijk op het zuiden, oosten of het zuidoosten. Het gemiddelde hellingspercentage is 12%, maar er zijn ook uitschieters van bijna 60%, waardoor het overtollige regenwater makkelijk kan weglopen.
  4. De champagne bestaat uit vier grote regio’s: De Montagne de Reims, de Vallée de la Marne, de Côte des Blancs en de Côte des Bar en in al die regio’s zijn bijna 281.000 percelen met een gemiddelde oppervlakte van 12 are.
  5. Er zijn 17 dorpen met wijngaarden die de benaming ‘Grand Cru’ mogen voeren en 44 dorpen met wijngaarden die de benaming ‘Premier Cru’ mogen voeren.

 

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Of persoonlijk via mijn Linkedin