De gedenkwaardige wijnen uit 2013 volgens Ed Huijzer

glas wijn 2RR

Wat zijn de beste wijnen die je het afgelopen jaar hebt geproefd? Ik ben echter geen man van lijstjes…

Dit is dus lastig voor mij. Men vraagt ook wel eens aan mij wat ik de beste plaat (u weet wel, muziek) aller tijden vind. Ja, weet ik dus niet. Dat zijn er meerdere. Hangt van zoveel factoren af. Wanneer hoor je iets, waar en onder welke omstandigheden. Muziek moet je raken. En eigenlijk is dat met wijn ook zo.
Welke wijn kan ik mij nog goed herinneren, welke wijn raakte mij? Ik ga het kort houden en begin, tegendraads als ik af en toe ben, met een dessertwijn…

Canneto Vendemmia Tardiva 2009. Het typische voorbeeld van een complete en uitgebalanceerde wijn, balans tussen zoet en zuur. Waarbij het zoet natuurlijk de overhand heeft. Opvallend detail: in deze Italiaanse dessertwijn zit 20 procent Riesling verwerkt. Voor de proefnotitie, klik HIER.
Riesling, een mooi stapje naar de volgende wijn.

Cono Sur Single Vineyard Block N° 23 Riesling 2012. Onlangs gepubliceerd maar geproefd in 2013. Knisperende, geraffineerde wijn van de edele Riesling uit de Nieuwe Wereld, maar met de kenmerken van een Riesling uit de Oude Wereld. Een verrassing voor mij. Voor de details, klik HIER.
Tenslotte, echt terug naar de Oude Wereld, naar een streek waar de wijnbouw eeuwenoud is, Puglia.

Apollonio Valle Cupa 2007. Een geweldenaar in een fles. Massief. Intensiteit. Een wijn met een ziel. Topkwaliteit uit de hak van Italië. Deze wijn maakte nog maar eens duidelijk dat er niet alleen kwaliteitswijnen komen uit de bekende regio’s, zoals Piemonte of Toscane.
Leest u het HIER maar eens na.

Ben benieuwd welke wijnen mij in 2014 gaan raken….

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!