De Franse oogst van 2012


In navolging van WijnGek Ed met zijn oogstbericht van de Bourgogne en de Beaujolais heb ik nu een vijf weetjes van de hele oogst van Frankrijk.

1. Er wordt in 2012 voor ongeveer 40,6 miljoen hectoliter wijn geproduceerd in Frankrijk en dat betekent een volumekrimp van 21 procent. In de laatste vijf jaar is er zelfs een daling van 13 procent te zien.

2. De wijnen die vallen in de AOC hebben een jaarproductie van 19,38 miljoen hectoliter en dat is een daling van 15 procent.

3. Bij de IGT wijnen is zelfs een krimp te zien van 42 procent.

4. In de Bourgogne is een duidelijke mindering van 20 procent en zelfs in het zuidelijker gelegen Beaujolais is een krimp van bijna 50 procent aan de orde. De Champagne zal ruim een kwart minder oogsten dan normaal als gevolg van een rampzalig verlopen groeiseizoen en het slechtst zijn ze af in de Hautes Côtes de Beaune, de Hautes Côtes de Nuits en de hoger gelegen delen van Meursault, Puligny, Volnay en Pommard. Hier hebben ze een oogstverlies van 60% door regen en zware hagelbuien. Beter nieuws is er uit de Elzas, ondanks dat ze daar problemen hebben gehad met meeldauw en oïdium is er nagenoeg evenveel binnengehaald dit jaar en in de Bordeaux zullen dit jaar de opbrengsten ook achterblijven, men verwacht alleen een hele kleine daling.

5. Het is niet allemaal kommer en kwel. Er wordt in ieder geval beweerd dat de kwaliteit wéér beter is dan het afgelopen jaar. Wanneer hebben we dat ook al meer gehoord?

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!