Is de flûte voor Champagne nu beter dan een coupe?

champagne

Is de flûte voor Champagne nu beter dan een coupe vroegen de onderzoekers zich af. De Fransen hebben dit onderzoek gedaan in opdracht van een grote distributeur in de champagnestreek.

Meer nieuwsberichten…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=6 range=”all” title_length=22 cat=”6″ wpp_start=”

    ” ]

Zeker voor onze zuiderburen zal dit leuk nieuws zijn, is een flûte nu beter of slechter dan een coupe voor mousserende wijn uit de drinken. De Belgen zijn grootverbruikers op bubbeltjesgebied, al valt de verkoop van Champagnes dit jaar een beetje tegen door de recessie. Volgens Franse onderzoekers is het tintelende gevoel dat onze tong streelt wanneer we champagne drinken afhankelijk van de concentratie koolzuur bovenin het glas. Door de vorm van de champagneflûte lijkt deze beter te zijn.

Voorbeeld van een champagnecoupe, bovenaan de pagina een champagneflûte
Voorbeeld van een champagnecoupe, bovenaan de pagina een champagneflûte

Er is nu in dit onderzoek laten zien dat zo’n langwerpig glas (wat door de Fransen als ‘flûte’ gedoopt is) het koolzuur veel langer aan de bovenkant van het glas houd dan een breder glas, zoals een wijnglas of een coupe. Een coupe voor Champagne is nog slechter dan een gewoon wijnglas, in een coupe ‘springt’ het koolzuur namelijk uit het glas omdat de champagnecoupe helemaal vol wordt geschonken. Zo een breed oppervlak als van een champagnecoupe is zeker niet geschikt om stille wijn in te serveren, laat staan een mousserende wijn.

Volgens de Franse wetenschappers is de champagneflûte dus het juiste glas voor Champagne of andere mousserende wijnen. Als uitzondering of als er geen andere glazen voorhanden zijn, kunnen gewone wijnglazen kunnen nog wel, maar Champagne of een andere mousserende wijn drinken uit een coupe is helemaal uitgesloten.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin