De familie van Mandela gaat ook wijn maken

house of mandela

Nelson Mandela staat voor hervormingen en de strijd tegen de Zuid-Afrikaanse apartheid. Nu is de tijd aangekomen om iets heel anders te doen en het roer geheel om te gooien. De familie van Mandela gaat ook wijn maken

De wijnen van het ‘House of Mandela’ zijn een feit. Het zijn de eerste wijnen geworden die de familie van Mandela gaat maken. Zijn dochter Makaziwe en zijn kleindochter Tukwini gaan zich ook roeren in de wereld van de wijn.

Tukwini, zijn kleindochter vindt dat de tijd is aangebroken dat zwarte mensen zich ook meer moeten gaan bemoeien met de wijnwereld. Steeds meer gaan zwarte mensen, die al die tijd onderdrukt zijn geweest in Zuid-Afrika, zich mengen in de wereld van de distillaten en wijn. ‘Wijn is in beweging en de wijnwereld groeit’, vertelde Tukwini in een interview.

Deze maand werden de wijnen gelanceerd tijdens het South Beach Wine and Food Festival. Het is een grote serie van wijnen geworden met prijzen die varieren van $12 tot $50 dollar (voor de Royal Reserve Collection). De meeste wijnen hebben schroefdoppen en die zijn versierd met het logo van de familie Mandela. Er zijn rode, witte en mousserende wijnen op de markt gebracht, maar de Pinotage is duidelijk een favoriet van Tukwini. Diverse bekende druivenrassen worden gebruikt als, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Shiraz. De naam Mandela is niet voor niets gekozen, want Tukwini Mandela geloofd in familiebanden en in haar voorouders. Vanzelfsprekend heeft de bekendheid van de naam Mandela ook invloed gehad voor het gebruik van deze naam.

Het idee om wijn te maken stamt al vanaf 2005 en het initiatief komt van Nelson Mandela’s dochter Makaziwe. De familie heeft zelf geen wijngaarden en opereert meer als coöperatie. De basis moet wel kwaliteit zijn en de wijnboeren die de druiven aanleveren moeten zich ook aan bepaalde kwaliteitseisen houden.

Ook gaat een deel van de opbrengst naar goede doelen als onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en het oplossen van energieproblemen in Zuid-Afrika. Een nobel streven die je de familie Mandela, en Nelson Mandela in het bijzonder, na kan geven.

De wijnen zijn hoofdzakelijk bestemd voor de export naar Verenigde Staten en Europa en het is wachten tot een importeur de wijnen in Nederland aan gaat bieden.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin