Chateau Mouton Rothschild 2013 de etiketten

Chateau Mouton Rothschild 2013

Chateau Mouton Rothschild 2013 is, zoals u wellicht weet, een Premier Grand Cru uit de Medoc.

Eén van de TOPWIJNEN van de wereld.

Sinds 1945 wordt er elk jaar een artiest uitgenodigd om de bovenkant van het wijnetiket te ontwerpen. Als u daarin geïnteresseerd bent dan kunt u HIER alle etiketten rustig nog eens bekijken met al hun achtergrondverhalen er bij.

Sinds het overlijden van de Barones van Chateau Mouton Rothschild, Barones Philippine de Rothschild, in augustus vorig jaar, is de bedrijfsvoering voortgezet door de kinderen van de Barones. Zij zullen de traditie die door hun opa, Philippe de Rothschild, is aangevangen, voortzetten.

Chateau Mouton Rothschild leeft voort

Voor het jaar 2013 zijn de Rothschild uitgeweken naar Zuid Korea en hebben de kunstenaar LEE UFAN gevraagd om het etiket van de premier grand cru te sieren.

Lee Ufan is in 1936 geboren in een Zuid Koreaans bergdorpje. Twintig jaar later is hij verhuisd naar Japan en studeerde aldaar aan de Nihon Universiteit in Tokio en sinds die tijd is hij gaan bouwen aan zijn carrière als kunstenaar.

In het jaar 2000 won Lee de UNESCO-prijs tijdens de Shanghai Biennale en Japan’s Praemium Imperiale in 2001 (schilderen).

Het werk van Lee Ufan is wereldwijd te bewonderen.
Het is te aanschouwen in alle grote musea zoals : MoMA, New York; Guggenheim Museum, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Gallery, London; Kröller-Müller Museum, Otterlo Holland; the National Museums of Modern Art in Tokyo, Kyoto and Osaka; the Yokohama Museum of Art and the National Museum of Contemporary Art in Seoul.

Ook is zijn werk te vinden in een permanente expositie in het Hiroshima City Museum of Contemporary Art en het Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park.

Hier nog een korte video-impressie van zijn werk:

Etiket

Chateau Mouton Rothschild 2013

Het etiket toont een minimalistisch purperrood vlak boven het familiewapen van Chateau Mouton Rothschild. Simplistisch en minimalistisch, meer niet. Het purperrood refereert naar de kleur van de wijn als deze in het vat zit.

De wijn

Een moeilijk en matig wijnjaar. Behoort wel tot de beste van dat jaar.

Chateau Mouton Rothschild 2013 recensie

Van 89% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot en 4% Cabernet Franc is deze wijn gemaakt. Hints van zwarte bessenfruit, vanille, tabak, cassis, en truffels kenmerken deze wijn. Een redelijke body en zachte fluwelige tannines. 30,1 hectoliter per hectare was de oogst. Een lage opbrengst dus. Slechts 50% is gebruikt om de Grand Vin te maken, de rest is gedegradeerd. Sinds 1969 is er niet zo weinig gemaakt. 93-94 punten

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!