De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “2012”

Chateau Mouton Rothschild 2012

Zoals u wellicht weet is Chateau Mouton Rothschild een Premier Grand Cru uit de Medoc en dit chateau brengt ieder jaar zijn wijn uit met een uniek etiket.

Dit etiket, althans het bovendeel van het etiket, wordt ontworpen door een kunstenaar.

In augustus 2014 is de Barones van Chateau Mouton Rothschild, Barones Philippine de Rothschild, overleden, maar zij is wel diegene geweest die de kunstenaar heeft aangewezen die het etiket van Chateau Mouton Rothschild 2012 mocht ontwerpen.

Haar keuze is gevallen op de Catalaanse kunstenaar Miquel Barceló.

Miquel BarceloDe Spaanse abstracte kunstenaar Miquel Barceló, werd geboren in Felanitx in 1957, Majorca in Spanje, waar hij later kort in de Arts and Crafts School van Palma de Mallorca (1972-1973) zou bestuderen voordat hij zich inschrijft bij de Fine Arts School van Barcelona in 1974.

Na een jaar in Barcelona gewerkt te hebben keert hij terug naar Mallorca om te protesteren met “Taller Lunatic”, een conceptueel voorhoede groep.

Eén jaar na zijn terugkeer naar Mallorca verschijnt zijn eerste solo-expositie in het Palma Museum.

De kunstexpositie werd sterk beïnvloed door art brut, een stijl die Barceló in 1970 voor het begin van zijn formele kunststudies had ontdekt in Parijs.

In de jaren 80 reisde hij uitgebreid door heel Europa, de Verenigde Staten en West-Afrika en zou uiteindelijk studio’s opzetten in Parijs en Segou, Mali. Ongetwijfeld is Miquel Barceló de tijd die hij doorbracht in verschillende landen artistiek getroffen door middel van veelzijdige landschappen en verschillende culturele invloeden.

2012 Miquel-Barcelo 3Zijn kunstwerk vertegenwoordigt het eeuwige zoeken naar nieuwe vormen van expressie, waarin hij experimenteert met verschillende technieken, materialen, texturen, licht perspectieven en kleuren.

Een terugkerend thema in zijn kunstobjecten is de zee, benaderd vanuit verschillende hoeken. Een motief dat een sterke relatie met het eiland Mallorca, zijn vaderland zou kunnen suggereren.

In 1981 nam Miquel Barceló deel aan de Biënnale van Sao Paulo en in 1982 kreeg de schilder internationale erkenning in de “Documenta VII”, een van de belangrijkste tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst die plaatsvindt om de 5 jaar in Kassel, Duitsland.

2012 Miguel-Barcelo-elephant-225x300Vanaf het midden van de jaren tachtig wordt Miquel Barceló beschouwd als een van de meest invloedrijkste Spaanse kunstenaars en zijn werk is opgenomen in het meest prestigieuze internationale galeries in de wereld, zoals Galerie Bruno Bischofberger en Leo Castelli, evenals andere belangrijke musea en culturele bezienswaardigheden.

Barceló’s succes is erkend in 1986, toen hij de Spaanse Nationale Plastische Kunsten award (Premio Nacional de Artes Plásticas) kreeg.

In 1996, op de leeftijd van 39 jaar, werden zijn kunstwerken van de laatste tien jaar tentoongesteld in de National Gallery of Modern Art Centre Pompidou in Parijs.

Als eerbetoon aan zijn vaderland, schilderde Miquel Barceló in 2004 een muurschildering van circa 300m² voor in Mallorca San Pedro Cathedral Kapel.

2012 miquel_barcelo_brega_de_cans_d5527628hDe San Pedro kapel was gewijd aan het heilige sacrament van het Laatste Avondmaal en om dit thema te eren, schilderde hij beelden die verband houden met de vermenigvuldiging van brood en vis, een wonder uit de 6de hoofdstuk van het Evangelie van Johannes.

Misschien wel het meest bekende kunstwerk van alle kunstwerken van Miquel Barceló werd op 18 november 2008 onthuld door de Spaanse regering.

Dit controversiële kunstwerk bevindt zich op de gewelfde plafonds van de Rechten van de Mens in het gebouw van de Verenigde Naties in Genève en is voorzien van veelkleurige vormen van stalactieten die figuurlijk van het plafond druipen.

Het gigantische project (1.500 m²) duurde een jaar om te maken en kostte $ 23.000.000. Er werd 100 ton verf gebruikt en vereiste de inzet van ingenieurs en architecten.

Etiket

2012 Etiquette-MR-2012-specimen-Copie-1024x633Het etiket toont twee rammen op hun achterste benen, matching elkaars kracht, tegen een wazige achtergrond aquarel van groene en blauwe tinten. De inspiratie voor de kunstenaar vloeit voort uit het embleem van Chateau Mouton Rothschild.

De wijn

Een goed tot zeer goed wijnjaar.

Chateau Mouton Rothschild 2012 recensie

2012 markeert het debuutjaar dat er gebruik gemaakt kon worden van de nieuwe faciliteiten van Mouton Rothschild. De blend bestaat uit 90% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot en 2% Cabernet Franc en de wijn bereikte een alcoholpercentage van 13,2%. Steen, ceder, tabak, cassis, sinaasappellikeur, leisteen en verse kruiden maken de neus. De wijn is gestructureerd, verfijnd, mannelijk en tanninevol. De tannines zijn rijp, krachtig en sterk, waardoor de structuur zodanig is, dat het nog wel even duurt voordat de wijn geheel op dronk is. Voor het jaar 2012 is dit een mooie wijn. 94-95 Pts [Jeff Leve, The Wine Cellar Insider]

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!