De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “2009”

Chateau Mouton Rothschild

Chateau Mouton Rothschild ging voor het 2009 etiket naar een ander groot Oosters land (afzetgebied): India.

Anish KapoorAnish Kapoor werd op 12 maart 1954 geboren in Mumbai in India en woont sinds de jaren zeventig in Engeland. Hij is een Brits staatsburger. Hij is tevens een van ‘s werelds meest toonaangevende beeldhouwers en kunstenaars.

Anish Kapoor studeerde achtereenvolgens aan het Hornsey College of Art en de Chelsea School of Art Design. Hij kreeg wereldwijde bekendheid tijdens de Biënnale van Venetië van 1990. Tegenwoordig werkt hij in Londen, maar bezoekt India regelmatig. Zijn werk wordt door zowel de westerse als de oosterse cultuur beïnvloed. Andrea Mantegna, Joseph Beuys, Barnett Newman en Yves Klein zijn inspiratiebronnen voor hem.

In 1991 werd hij beloond met de Turner Prize. Anish Kapoor is inmiddels internationaal een van de meest gevraagde kunstenaars.

Zijn werk is vaak van een betoverende kwaliteit. Zijn sculpturen met gewelfde vormen waarin de wolken weerspiegelen en zijn miniaturen van pigmenten met een intense kleur, trekken de beschouwer binnen in een sublieme ruimte.

Zijn meest recente mega kunstwerk is een toren van 100 meter hoog met de naam Orbit, die hij ontwierp voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Kunstenaar en beeldhouwer Anish Kapoor is een schepper van het schijnbaar onmogelijke. Hij gedijt het beste wanneer hij volop nieuwe artistieke en technische uitdagingen op zijn pad vindt.

Een treffend voorbeeld hiervan is het enorme opblaasbare object ‘Leviathan’ dat hij ontwierp voor de Monumenta in Parijs. Hierin kan de bezoeker ronddwalen als in de maag van een walvis.

De leegte heeft vele gedaanten, aldus Kapoor, en ook in De Pont zijn verschillende gestalten ervan te vinden. Het betreft werken die in 1992 in twee aangrenzende kabinetten werden geïnstalleerd.

In het eerste kabinet bevindt zich Descent into Limbo (Afdaling in het ongewisse).

Op enige afstand lijkt het alsof zich op de vloer een ronde zwarte vlek bevindt, maar dichterbij gekomen realiseert men zich aan de rand van een onpeilbaar diep gat te staan.

In het kabinet ernaast heerst in eerste instantie slechts duisternis: hier heeft Kapoor de hele ruimte met donkerblauw pigment behandeld.

Pas als de ogen gewend zijn aan het weinige licht doemt langzaam een blauwe, vrijzwevende bol op die, hoewel zichtbaar, toch onstoffelijk lijkt…..

Hier nog een video over het werk van Anish…

http://www.youtube.com/watch?v=umVSGErfg8E

Het etiket

De Barones vertelde dat Anish een etiket ontworpen heeft dat een uitbarsting is van kleur en leven. Het rood vertegenwoordigt wijn, vreugde en geluk en dat past perfect bij de 2009 jaargang. ‘We hebben geluk om een groot schilder te hebben met een grote jaargang.’

De wijn

Een ontzettend goed wijnjaar.

Chateau Mouton Rothschild 2009 (99/100 volgens Robert Parker….)

De wijn heeft een mooie diepe kleur, bijna zwart met blauwe tinten. De neus is complex met tonen van bramen, bessen, rook en andere facetten met daarbij steeds discreet eiken. De aanzet is vol en gul met fijne tannines met een aromatische structuur van zoethout, mokka en vanille. De afdronk is lang en hartig, fris en ‘warm’ fruitig. In totaal elegant. De blend bestaat uit 80% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc, 8% Merlot en 2% Petit Verdot. Drinken: 2020-2060

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!