De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “2008”

Chateau Mouton Rothschild 2008

Dat Chateau Mouton Rothschild ook niet vies is van een beetje marketing blijkt wel uit de keuze van de kunstenaar voor het ‘Chinese’ jaar 2008…..

Xu Lei2008, het jaar van de rat, was een speciaal jaar voor de Chinezen. In dat jaar begon precies op 8-8-2008 de Olympische Spelen en het is dan ook niet zo vreemd dat zodra de geruchten de ronde gingen dat een Chinese kunstenaar het prestigieuze Mouton etiket zou ontwerpen, de Chinese markt snel reageerde. De prijzen voor deze wijn schoten onmiddellijk omhoog!

De Chinese schilder Xu Lei is geboren in 1963 in Nantong, in de provincie Jiangsu.

Hij heeft inktschilderkunst gestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten van Nanjing en is deze techniek trouw gebleven. In de jaren ’80 volgde hij verschillende avant-gardistische bewegingen. Het poëtisch realisme van Xu Lei is tegelijk krachtig en verfijnd, verbindt kosmos met intimiteit, symboliek met figuratieve kunst, en vertaalt een dubbele ambitie: opnieuw aanknopen met de traditionele stijl van de periodes van Song en Ming, met de delicate nauwkeurigheid van de gongbi-stijl, maar tegelijk zich openstellen voor meer hedendaagse stromingen als het surrealisme of conceptuele kunst.

Xu Lei is bekend over de hele wereld. Zijn werken worden zowel in China als in Europa en in de Verenigde Staten tentoongesteld. Tegenwoordig verblijft hij in Peking, waar hij lesgeeft aan de Academie voor Schone Kunsten en artistiek directeur is van het Today Art Museum, een belangrijk museum voor hedendaagse kunst in de hoofdstad van China.

Xu Lei is de tweede Chinese kunstenaar die gekozen is door Mouton Rothschild – het 1996 etiket werd ontworpen door Gu Gan, die bekend is door zijn kalligrafische schilderijen. Deze keer viel de keuze op Xu Lei, omdat de toename van het aantal rijke Chinezen wijnkopers zich steeds meer laten doen gelden in de mondiale wijnmarkt. Hong Kong is nu het grootste wijnveilingcentrum in de wereld met meer omzet dan New York en Londen.

Het etiket

De tekening die hij ontworpen heeft voor de Mouton Rothschild 2008, is opgebouwd rond het thema van de ram, het embleem van de illustere Premier Cru. Bovenop een fijn versneden rots bevestigt de ram van Xu Lei de rol van grote wijn als een verbinding tussen mensen en culturen, van het ene halfrond naar het andere van de “planeet wijn”.

De wijn

Best een goed wijnjaar

Chateau Mouton Rothschild 2008 (volgens Robert Parker….)

De uiteindelijke blend van 83% Cabernet Sauvignon en 17% Merlot toont zwarte bessenlikeur, wierook, houtskool en bloemenachtige kenmerken. Het eikenhout wordt naar de achtergrond gedrukt, een van de belangrijkste verbeteringen die Philippe Dalhuin heeft bewerkstelligd op dit landgoed. Full-bodied, diep en indrukwekkend. Het is een diepe, rijke, maar minder massieve wijn dan zowel de 2010 of 2009. Deze prachtige Mouton zal drinkbaar zijn in 4-5 jaar en kan nog goed ouderen voor drie decennia. Parker 94+

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!