De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “2007”

Chateau Mouton Rothschild 2007

Chateau Mouton Rothschild zocht het voor het 2007 etiket weer wat dichter bij huis. Bernar Venet werd benaderd en mocht aan de slag…..

Bernar VenetBernar Venet werd op 20 april 1941 geboren op Château-Arnoux-Saint-Auban dat gelegen is in het , Departement Alpes-de-Haute-Provence in Frankrijk.

Venet is weliswaar geboren in Frankrijk, maar al sinds 1966 woont hij in New York City. Hij is een vooraanstaande, internationale beeldhouwer. Venets staalsculpturen zijn in veel internationale museum- en privécollecties opgenomen, maar ook op veel plaatsen in de openbare ruimte vertegenwoordigd, met name zijn sculpturen in cortenstaal Lignes indéterminées, onder andere in Keulen (1999), Parijs (2002), Nice, Luxemburg (2003) en New York City (2004).

Vanaf zijn tiende jaar heeft Venet geschilderd. Na zijn schoolopleiding volgde Venet in 1958 een Designopleiding in Nice en was aansluitend tot 1963 decorbouwer bij de Opéra de Nice. Na zijn dienstplicht vervuld te hebben ving voor Bernar Venet in 1961 zijn carrière als kunstenaar aan en nam hij in 1964 deel aan de Salon Comparaison van het Musée d’Art Moderne de la Ville Paris.

Bernar VenetIn de zestiger jaren wijdde hij zich volledig aan schilderen, tekenen en fotograferen, hij schreef de choreografie van een ballet. In 1971 trok hij zich volledig uit al zijn kunstenaarsactiviteiten terug. Venet concentreerde zich dan volledig op kunsttheoretische vraagstukken en ging in 1974 de vakken Kunst en Kunsttheorie doceren aan de Universiteit van Parijs, de Sorbonne.

In 1976 besloot hij echter zijn activiteiten als kunstenaar weer op te pakken. Het jaar daarop was hij deelnemer aan de documenta 6 in Kassel en in 1978 aan de Biënnale van Venetië. Toen Bernar Venet in 1976 weer als kunstenaar actief werd, was dat evenwel eerst in andere disciplines als schilderen en hij ving pas daarna aan houtreliëfs en staalsculpturen te maken.

In 1988 werd zijn ballet Graduation, waarvoor hij in 1966 de choreografie schreef, bij de Opéra de Paris opgevoerd. Een soort Gesamtkunstwerk, waarvan de muziek, de costumering en de choreografie van Venet zijn. Ook bleef hij, ondanks zijn succes in de beeldhouwerij, ook nog componeren, schilderen en fotograferen. Bovendien produceert hij films. Zo nam hij in 1993 deel aan het Festival voor Artfilms in Montreal, Canada, met zijn werk Gerollter Stahl XC-10.

De sculpturen van Venet zijn steeds onbepaalde vormen, maar kunnen gelezen worden als extreme uitvergrotingen van gekrabbelde lijnen, leestekens en accenten. Zijn lignes indéterminées zijn op het eerste zicht zeer abstract, maar geven de indruk van geschriften op een contrasterende ondergrond.

Venet maakt ook vaak gebruik van mathematische tekens en probeert op deze manier met zijn sculpturen de concepten van tijd en ruimte te onderlijnen. Met zijn staalsculpturen is Venet niet enkel vertegenwoordigd in verscheidene belangrijke internationale museum- en privécollecties, maar ook zeer aanwezig in de openbare ruimte.

Zo omkaderden zijn stalen bogen tijdens een tentoonstelling in Versailles een van de bestaande standbeelden, net alsof ze het tussen haakjes plaatsten en de ruiter te paard een soort laurierkrans boden. Door het gebruik van cortenstaal krijgen de bogen een zeer specifiek uitzicht, die het omgevingslicht op een bijzondere manier weerkaatsen.

Hier nog een video over Bernar Venet…

De wijn

Een redelijk wijnjaar.

Chateau Mouton Rothschild 2007 (International Wine Cellar)

Goede diepe rood-robijnen kleur. Pruimen, bessen, grafiet, donkere chocolade en potpourri kruiden in de sexy neus. Vol, zoet, zacht en diep, met verraderlijke intensiteit om de complexe aroma’s van bramen, blad en grafiet met tabak. Heerlijk zijdeachtig en zoet voor de vintage, afdronk met zeer fijne tannines en de smaak van potloodslijpsel en tabaksbladeren. Het wijnjaar 2007 wordt gewoon niet beter dan dit. 93 punten.(Parker 92 punten; Wine Spectator 92 punten)

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!