De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “2006”

Chateau Mouton Rothschild 2006

Chateau Mouton Rothschild ging voor het 2006 etiket op bezoek bij de kleinzoon van Sigmund Freud, Lucian Freud, een Britse schilder van Joods-Oostenrijkse afkomst.

Lucian FreudLucian Michael Freud, ook wel bekend als Lucien Freud, werd op 8 december 1922 in Berlijn geboren.

Hij was de zoon van de Oostenrijkse architect Ernst Freud en de Duitse Lucie Brasch. Het gezin Freud, van Joods-Oostenrijkse origine, week in 1933 uit naar Engeland. Zijn grootvader Sigmund Freud volgde in 1938 na de ‘Anschluss’ van Oostenrijk. In 1939 kreeg Lucian de Britse nationaliteit.

Hij volgde een artistieke opleiding aan de Central School of Art (nu bekend als Central Saint Martins College of Art and Design) in Londen, waar hij zich vooral op het beeldhouwen toelegde. Hij begon met schilderen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en liet zich inspireren door het expressionisme van George Grosz en Otto Dix.

Na de oorlog werkte hij een tijd in Parijs en men noemde hem al snel “de Otto Dix van de Neue Sachlichkeit”, duidend op zijn rauw-realistische weergave.

Terug in Londen won zijn werk aan intensiteit en monumentaliteit. Zijn portretten en talloze naaktfiguren imponeren door een vaak agressief realisme, getuige het portret van Francis Bacon uit 1952.

In 1951 ontving Lucian Freud een Prijs van de Arts Council op het Festival of Britain.

Freud gebruikte vooral tertiaire kleuren en aardkleuren. Zijn schildertechniek veranderde van heel gedetailleerd eind jaren veertig naar een veel grover verfgebruik aan het eind van de 20e eeuw. De uitdrukking van de personen in de schilderijen blijft echter gedurende zijn hele leven dezelfde afwezige sfeer weergeven.Hij besteedde veel aandacht aan de stofuitdrukking van de voorwerpen om zijn onderwerp heen, zoals beddengoed, de vloeren, de muren.

Als je voor Freud ging poseren, dan moest je wel even de tijd nemen…De poseersessies voor Freud waren voor de modellen namelijk zeer langdurig. Een van de modellen had uitgerekend dat hij in totaal 150 uur had geposeerd. De vermoeidheid van de modellen spreekt soms ook uit het werk. Soms zijn de modellen slapend afgebeeld…..

Het werk van Freud behoort tot de hedendaagse kunst en het neorealisme. De bekende criticus Herbert Read noemde hem ooit “de Ingres van het existentialisme”.

Naast portretten en naakten schilderde Freud ook bomen en planten. Vaak figureert een hond of een plant op de schilderijen van mensen.

Freud wordt ook wel gezien als een exponent van het existentialisme, de geschilderde modellen lijken niet echt aanwezig, hebben een blik die vooral naar binnen gericht is. De kijkrichting is meestal naar een punt buiten het schilderij. De naakten zijn vaak in een zeer exposerende positie afgebeeld, de geslachtsdelen vragen prominent de aandacht. Het werk wordt daarom soms confronterend gevonden.

Het werk van Freud is duidelijk autobiografisch, zoals dat van Pierre Bonnard of Balthus, maar met soberder kleurgebruik. Freud wordt door voorstanders als één van de grootste kunstenaars van deze tijd beoordeeld, maar er zijn ook kunsthistorici die zijn schilderwerk niet van deze tijd vinden, evenals felle tegenstanders.

Het werk brengt hoge prijzen op: een portret van Kate Moss uit 2002 bijvoorbeeld 3,9 miljoen pond in 2005. Het schilderij Benefits Supervisor Sleeping heeft in New York een recordbedrag van 30 miljoen dollar (19,4 miljoen euro) opgebracht, het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van een nog levende kunstenaar op een veiling is betaald.

Naast schilder was Lucian Freud ook vader. Hij was de vader van schrijfster Esther Freud en modeontwerpster Bella Freud.

Op 20 juli 2011 overleed Freud in Londen.

Hier nog een video over de kunstenaar…

http://www.youtube.com/watch?v=U9iAEc9Kx9w

Etiket

Ver van de gekwelde portretten en naakten waarvoor hij bekend staat, heeft Lucian voor het Mouton Rothschild etiket 2006 gekozen voor een vreugdevolle exotische omzetting van het plezier van het drinken. De wijnstok als een verende palmboom en de wijnliefhebber omgetoverd tot een gelukkig anticiperende zebra.

De wijn

Een goed wijnjaar.

Chateau Mouton Rothschild 2006 (Robert Parker geeft 98+)

“Een sensationele inspanning, de 2006 Mouton Rothschild vertoont een ondoorzichtige paarse kleur en een klassiek Mouton parfum van crème de cassis, bloemen, bosbessen en slechts een hint van eikenhout. Dalhuin vertelde me dat Mouton in zwaar gebrande vaten rijpte en zij hebben besloten om een veel lichtere gebrande vaten te kiezen. Ik denk dat dit fabelachtig goed heeft gewerkt met de cassis kwaliteit van het fruit dat ze krijgen van hun Cabernet Sauvignon. Deze full-bodied krachtige 2006 bezit buitengewone zuiverheid en helderheid. Een grootschalige, massieve Mouton Rothschild, dat geldt als een van de top vier of vijf wijnen van de wijnjaar. Het zal een wijn zijn waarvan je lang kan genieten. Het etiket zal ongetwijfeld controversieel zijn omdat het geschilderd is door een familielid van Sigmund Freud, Lucian Freud. Hij heeft een nogal komische Zebra geschilderd die doelloos staart in wat lijkt op een palmboom in het midden van een grimmige binnenplaats. Ik neem aan dat een psychiater zou kunnen achterhalen wat de relatie tussen dat kunstwerk en de wijn is, maar ik kon het niet zien. Deze uiterst diepzinnige Mouton zal nog 15 jaar flesrust moeten hebben, voordat het zijn eventuele secundaire nuances zal onthullen. Een Premier Grand Cru Pauillac met een enorm potentie. Opdronk: 2020-2060 + “.

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!