De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “1999”

Chateau Mouton Rothschild

Voor het jaar 1999 zocht Chateau Mouton Rothschild het wat dichter bij huis.

Raymond Savignac werd geboren op 6 november 1907 in Parijs.

In 1922 gaat Savignac als scout en schetser werken voor de Compagnie des Transports Parisiens. In 1924 stapt hij over naar het reclamebureau Lortac waar hij de ‘ideeënman’ is en werd hij assistent van A.M. Cassandre.

In de jaren ’30 tekende hij cartooneske affiches in de stijl van Cassandre, maar minder picturaal.

Savignac was tegen de opkomende wijze van het gebruik van meerdere grafische elementen en had als motto: ‘één beeld voor één idee’. Zijn posters waren vaak ontleend aan de films van Charlie Chaplin en Buster Keaton, en de surrealistische elementen omschreef hij zelf als een ‘visueel schandaal’.

Zijn beroemdste meisje in Frankrijk was het affiche met de roze koe voor de zeep Monsavon, eind jaren veertig. De koe met de mooiste ogen ter wereld.

Het bekende zwart-gele logo, met het jongetje met de Bic, werd in 1961 ontworpen door Raymond Savignac. Tot vandaag blijft dat symbool overeind.

In 1964 won hij de Martini-prijs voor zijn Vite Aspro-poster.

In 1969 ontwierp hij het decor en de kostuums voor het toneelstuk L’Avare van de Comédie-Française.

Hij publiceerde in 1975 een autobiografie en in 1987 ‘Savignac de A à Z’.

De Franse ontwerper Raymond Savignac overleed ruim drie weken voor de opening van een overzichtstentoonstelling van zijn werk in De Beyerd, centrum voor beeldende kunst in Breda. Savignac bleef tot op hoge leeftijd actief. Volgens directeur Tiesing van De Beyerd ontwierp hij een jaar eerder in opdracht van de Nederlandse ontwerper Anton Beeke nog een affiche over de Franse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec.

De affiches van Raymond Savignac zijn in grote getale te vinden aan het strand van Trouville. Ze zijn geplaatst langs prachtige houten vlonders voor de wandelaars.

Raymond Savignac kwam op 30 oktober 2002 op 94-jarige leeftijd te overlijden in Trouville-sur-Mer (Calvados).

Zijn omvangrijke oeuvre affiches werd gekenmerkt door een uitbundig kleurgebruik en een scherp gevoel voor humor. Savignac noemde het affiche: “het meisje van de straat, populair en aristocratisch, bloem van het plaveisel en koningin van de schuttingen.” Zijn beroemdste meisje in Frankrijk was het affiche met de roze koe voor de zeep Monsavon, eind jaren veertig. De koe met de mooiste ogen ter wereld.

Hij heeft veel gewerkt voor internationale bedrijven als Olivetti, Air France, SNCF, RATP, Unicef, Aspro, Bic, Citroën, Olivetti, Renault, Perrier, Verigoud, Frigéco, Maggi. Daarnaast was Savignac actief voor tal van musea en culturele instellingen in Buenos Aires, Helsinki, Montreal, München, New York, Osaka, Parijs, Toulouse en Zürich.

Hier nog een video van het werk van Raymond Savignac….

De wijn

Een redelijk goed wijnjaar.

Chateau Mouton Rothschild 1999 (wat Chateau Mouton Rothschild er zelf van vindt….)

De wijn heeft een relatief diepe kleur met een lichte granaattint die tot oranje uitloopt. De neus is verrassend rijk en onthult een breed scala van rijp fruit – zwarte bes, braambes, tropisch fruit – samen met leer en humus, mokka, tabak en sigaren, allen vermengd in een zeer complex bouquet. Zowel rond als zeer expressief in de mond. Toont soepele, zijdezachte tannines, geïntegreerd in elegant eiken en een aangename frisheid die wordt ingevuld met karamel en vanille aroma’s met een lichte toon van mint. De mooie, lange en smaakvolle afdronk is geheel typisch voor de vintage: verleidelijk en met een aangenaam karakter van een goed afgeronde structuur.

Proef smakelijkkk….
Chris

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!