De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “1996”

Chateau Mouton Rothschild 1996

Chateau Mouton Rothschild ging voor het 1996 wederom naar het Oosten en kwam dit keer uit in China. Gu Gan mocht het 1996 etiket ontwerpen.

Gu GanGu Gan (古干/Gu gan) (geboren als Zhang Shiqiang) is in 1942 in de provincie Hunan in China geboren.

Hij studeerde aan de Centrale Academie voor Schone Kunsten (Fine Arts). Gu Gan zorgde er voor dat hij een positie kreeg in de voorhoede van de avant-gardische kalligrafie beweging. Dit liet zich gelden in zijn deelname in 1985 aan de eerste grote tentoonstelling van de Moderne Chinese kalligrafie.

Dat de Chinese autoriteiten een dergelijke controversiële show toelieten aan de Peking China Art Gallery is noemenswaardig te noemen.

Gu Gan heeft een onbeschaamd moderne houding behouden als het gaat om kalligrafie. Een deel van deze houding is een gebrek aan eerbied van de eeuwenoude kalligrafische traditie en gewoonten. Zijn werken, vaak monumentaal, hebben in hun kern de esthetische expressie en ervaring van emoties, in plaats van lange teksten, afzonderlijke tekens of eenvoudige zinnen worden weergegeven in massieve contexten en in onconventionele middelen.

Gu Gan met Barones Philippine RothschildZijn abstracte benadering laat een mix zien van traditionele vorm en moderne stijl.

Een van de belangrijkste ideeën van Gu Gan is dat modernistische kalligrafie esthetisch gekoppeld moest worden aan een idee en niet aan een lange tekst. Het was in deze stijl dat hij ‘Opening Up (1995) maakte.

Gu Gan behield zijn eigen perspectief en dat is bijzonder prijzenswaardig in die tijd sinds 1980, toen China onder zoveel Westerse invloeden kwam te staan. Sterker nog, tien jaar reizen in Europa heeft alleen maar zijn geloof in de Chinese cultuur vergroot. Hij is dan ook een lichtend voorbeeld van de evolutie van de moderne Chinese Kalligrafie van de afgelopen twintig jaar.

Gu Gan is nu internationaal erkend als de pionier van de modernistische beweging in kalligrafische schilderkunst in China en is de meest charismatische exponent. Hij is al lange tijd de voorzitter van de moderne kalligrafie en schilderen Society in China. Meer dan een van zijn tijdgenoten heeft hij de mogelijkheden van de abstracte kunst en ontwikkelde klassieke Chinese vorm aan een realiteit van het moderne leven gekoppeld …

Hier nog een video van het werk van Gu Gan….

De wijn

Een mooi wijnjaar.

Gu Gan

Chateau Mouton Rothschild 1996 (wat Chateau Mouton Rothschild er zelf van vindt….)

De wijn heeft een briljante kleur van volle intensiteit met een granaat tint. De neus opent op uiterst elegante wijze en de aroma’s die doen denken aan discrete tonen van leer, aarde en jammy fruit. Op de tong rond eiken en zijdeachtige tannines die diverse facetten combineren, verfijnd en persistent, waarbij toasty, vanilletonen zich mengen met kruiden en fruit. De brede en volle afdronk heeft veel lengte, een goede balans en een aantrekkelijke structuur van eiken die met veel bravoure de wijn draagt.

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!