De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “1995”

Chateau Mouton Rothschild 1995

Chateau Mouton Rothschild zocht voor het 1995 etiket het over de grens. Naar Spanje ging de reis. Naar Catalonië om precies te zijn en kwam uit bij Antoni Tàpies.

Antoni TàpiesAntoni Tàpies i Puig, markies van Tàpies werd geboren op 13 december 1923 in Barcelona, Spanje.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog bleef Tàpies in Barcelona en werd getuige van de vele verschrikkelijke gruwelen die deze oorlog met zich meebracht. Hij werd daardoor diep geraakt voor de rest van zijn leven. Nadat hij in 1942 weer hersteld was van een ernstige hartaanval, begon hij kopieën in olieverf te maken van de werken van Van Gogh en Picasso. Een jaar later schreef Tàpies zich in op een opleiding aan de Universiteit van Barcelona. In 1946 stopte hij hiermee en pakte het schilderen weer full-time op.

Voor zijn vroege werk gebruikte Tàpies een verscheidenheid aan materialen zoals aarde, kranten en touw. In 1947 maakte hij ook gravures.

In 1948 richtte hij samen met Joan Brossa i Cuervo, Joan Ponç, Joan-Josep Tharrats, Modest Cuixart, Arnau Puig het avantgardistische tijdschrift ‘Dau al set’ op.

Antoni Tàpies In dit jaar Tàpies had hij zijn eerste tentoonstelling en de reactie was een van woede en controverse. Met de hulp van een beurs van de Franse regering verhuisde Tàpies in 1950 naar Parijs. Hij bleef daar voor een jaar, waarna hij zich weer ging vestigen in Barcelona. Tàpies begon als surrealistisch kunstenaar en onderging invloed van Paul Klee en Joan Miró, maar boog al gauw af naar een abstract-expressionistisch schilderen, eerst in de ‘Arte Povera’-richting, daarna met een spontaan handschrift in verf en veel symbooltaal; het Oosterse denken had daarbij invloed (kalligrafie).

Zijn schilderkunst stond voor hem in het teken van het bewustmaken, zowel geestelijk als maatschappelijk. Tegen 1952 kreeg de stijl een geometrische vorm en was Tàpies meer bezig met studies van ‘zuivere kleur’. In 1955 gaf hij een lezing op de Santander Summer University en besprak aldaar zijn benadering van de kunst.

In 1966 was hij een van de protagonisten van de Caputxinada, een studentenactie voor meer academische vrijheid en kwam daardoor op de lijst van voor het regime verdachte personen.

Hij werkte in een verscheidenheid van mogelijkheden, waaronder sculpturen en lithografie. Zijn sterke ideeën hadden een enorme invloed en zijn kunst staat hoog aangeschreven. Ook won hij een aantal hoofdprijzen in internationale wedstrijden.

Antoni Tàpies

Hij stierf op 6 februari 2012 in Barcelona op 88 jarige leeftijd.

Hier nog een video van het werk van Antoni Tàpies….

De wijn

Een mooi wijnjaar.

Antoni Tàpies

Chateau Mouton Rothschild 1995 (wat Chateau Mouton Rothschild er zelf van vindt….)

De wijn heeft een fijne, diepe rode kleur met een licht bakstenen tint en een subtiele neus, een mooi huwelijk van jammy fruit, zwarte kersen, wat toasty, geroosterde noten en een aangenaam vleugje mint die frisheid en verfijning meebrengt. Verleidelijk op de tong; het heeft compacte, goed uitgebalanceerde tannines in een mooi afgeronde structuur versterkt door de rijke en complexe aroma’s van zwarte bessen likeur en krachtige minerale facetten. De afdronk is vol en intens, lang, stijlvol en royaal; precies zoals het oogstjaar zich voordoet….

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!