De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “1993”

Chateau Mouton Rothschild 1993

Het etiket van de Chateau Mouton Rothschild 1993 is een verhaal apart….

Voor het ontwerp belde de Barones ‘Balthus’ op en vroeg hem om het etiket voor de premium wijn van het Rothschildconcern te bedenken.

BalthusBalthus werd op 29 februari 1908 in Parijs geboren als graaf Balthasar Klossowski de Rola.

De vader van Balthus, Erich Klossowski, was kunstschilder en kunsthistoricus. Ook zijn moeder Elizabeth Spiro schilderde. Zij deed dit echter onder de naam ‘Baladine’. In 1903 verliet het gezin Duitsland om zich in Parijs te vestigen. De familie moest, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, Parijs ontvluchten en verhuisden ze naar Berlijn. In 1917 scheidden Balthus’ ouders en trok Baladine met haar zoons naar Zwitserland. Daar zou zij een relatie beginnen met de schrijver Rainer Maria Rilke.

Naar aanleiding van het overlijden van zijn kat Mitsou tekende Balthus op elfjarige leeftijd een cyclus van veertig tekeningen, die in 1921 uitgegeven werden met een voorwoord van Rilke. Het jaar daarvoor had reeds een aantal illustraties gemaakt voor een Chinese roman. In datzelfde jaar keerde hij met zijn moeder terug naar Berlijn. In 1923 vestigden ze zich in Beatenberg. Daar, en in Parijs, dat hij herhaaldelijk bezocht en waar hij zich na de dood van Rilke (1926) zou vestigen, begon zijn echte schildersloopbaan.

BalthusIn 1929 werd een tiental van zijn werken tentoongesteld in een galerij in Zürich. In datzelfde jaar maakte hij een eerste versie van ‘La Rue’ – de monumentale versie zou vier jaar later volgen.

In 1930 en 1931 diende Balthus in het Franse leger. In de jaren daarna zou hij de hoogtepunten van zijn werk realiseren, met onder meer ‘Alice dans le miroir’ (1933), ‘La Fenêtre’ (1933), ‘La Leçon de guitare’ (1934) en ‘La Jupe Blanche’ (1937). Vooral zijn erotische inslag en de koele stijl waren opmerkelijk. ‘La Leçon de guitare’ ging daarin wellicht het verst: in een houding van een Piëta draagt de lesgeefster het lichaam van de leerlinge op haar schoot, waarbij de jurk opgetrokken tot boven de navel en met een vinger nabij het geslacht van het meisje (alsof ze gitaar speelt op het meisje), dat op haar beurt de hand reikt naar de ontblote borst van de lerares. Het schilderij werd in 1934 gedurende enkele weken getoond in Galerie Pierre in Parijs. Niet zomaar in de grote zaal, nee in een met een gordijn afgesloten apart zaaltje. Daarna mocht het van Balthus gedurende veertig jaar niet meer tentoongesteld of gereproduceerd worden.

In 1937 trouwde Balthus met Antoinette de Watteville, die hij sinds haar twaalfde kende. In 1946 gingen zij echter weer uit elkaar.

BalthusOok tijdens en na de Tweede Wereldoorlog maakte Balthus nog erotische werken. Daartoe behoorden onder andere La Victime (1939-46), La Patience (1943), Les Beaux jours (1944-46), La Chambre (1947), Nu au chat (1948-50), Nu sur une chaise longue (1950) en een tweede La Chambre (1952-54). In geen ervan ging hij echter zo ver als in La Leçon de guitare. Balthus vervaardigde in deze periode ook vele portretten van mensen uit zijn omgeving. Ook maakte hij een groot aantal tekeningen.

In 1953 installeerde hij zich in het Kasteel van Chassy, in de Morvan. Daar zou hij acht jaar blijven wonen. Uit die tijd dateren landschappen, stillevens, naakten en portretten, waaronder Le Rêve I (1955), Les Trois soeurs (1955) en La Sortie du bain (1957).

Van 1961 tot 1977 was Balthus directeur van de Académie de France in de Villa Médicis in Rome. Door het vele werk dat deze baan met zich meebracht, bleef er weinig tijd over om te schilderen, vandaar de veelheid aan tekeningen die deze periode kenmerkten. Vaak waren het naakten, waarvoor zijn jonge Japanse vrouw Setsuko Ideta (zij ontwierp het 1991 etiket; zie HIER) model stond. Balthus had haar in 1962 ontmoet tijdens een reis naar Japan en trouwde met haar in 1967.

In 1977 trok Balthus zich terug in het Zwitserse Rossinière. Daar kwamen onder meer drie versies van Le Chat au miroir (1977-80, 1986-89, 1989-94) tot stand en tevens het onvoltooide schilderij Jeune fille à la mandoline (2000-01).

Balthus overleed op 18 februari 2001 te Rossinière (Zwitserland), kort voor zijn 93-ste verjaardag….

Twee etiketten…één wijn….

Ook voor het 1993 etiket had Balthus een erotisch getint etiket ontworpen. Een naakt van een kind had Balthus voor het etiket ontworpen. Echter de flessen met het officiële etiket werden niet geëxporteerd naar de VS uit angst dat de wijn zou worden afgewezen door het Amerikaanse Bureau of Alcohol, Tabak en Vuurwapens. In plaats daarvan kregen de flessen van Chateau Mouton Rothschild 1993 een etiket met geen afbeelding erop…..

Chateau Mouton Rothschild 1993

Hier nog een video van het werk van Balthus.

http://www.youtube.com/watch?v=t6gyrlHw500

De wijn

Een redelijk wijnjaar.

Chateau Mouton Rothschild 1993 (wat Chateau Mouton Rothschild er zelf van vindt….)

De wijn heeft een fijne, granaat kleur met een licht oranje tint. De neus is rijk en compleet, een combinatie van facetten van oude leer, zwarte bessen en humus met koffie, mokka, toast en rook. Op de tong toont het een goede structuur van fijne tannines, aangenaam ondersteund door elegante eiken en heerlijke kersenlikeur, kersen pit en karamel facetten. De afdronk blijft hangen op een aangename indruk van eikenhout en vanille, vol verfijning en charme.

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!