De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “1992”

Chateau Mouton Rothschild 1992

Chateau Mouton Rothschild zocht het dit jaar in Denemarken…

Per KirkebyPer Kirkeby werd geboren op 1 september 1938 in Kopenhagen. Hij studeerde van 1957 tot 1964 natuurkunde en geologie aan de Universiteit van Kopenhagen. In 1958 nam hij deel aan een expeditie naar Groenland. In de zestiger jaren deed hij performances en werkte hij met de Fluxus-kunstenaars Joseph Beuys en Nam June Paik.

In 1962 sloot hij zich aan bij de avantgardistische kunstenaarsgroep Den Eksperimenterende Kunstskole van Poul Gernes en de kunsthistoricus Troels Andersen. Hij hield zich bezig met grafisch werk, film en installaties. In 1965 kreeg hij een stipendium van de “State Art Foundation”. In 1971 maakte hij een studiereis naar de Maya-cultuur in Midden-Amerika.

Begin jaren zeventig keerde Kirkeby zich af van de informele schilderkunst van de jaren vijftig en sloot hij aan bij de Pop-art die hij daarvoor bekritiseerde en afwees. In 1973 ontstond “Huset” (Huis), een eerste baksteensculptuur in een openbare ruimte. Het jaar daarop volgden de eerste olieverven en bij de aanvang van de jaren tachtig vervaardigde hij bronzen plastieken, volumineuze olieschilderijen en monumentale, monolithische baksteensculpturen.

Per KirkebyIn 1978 werd Kirkeby hoogleraar aan de Kunstacademie Karlsruhe en in 1989 aan de Städelschule in Frankfurt am Main. Hij doceerde er tot 2000. Margarethe II van Denemarken verleende hem de exclusieve Medaille “Ingenio et Arti”.

Kirkeby wordt omschreven als even beroemd als onbekend. Geschiedenis is belangrijk voor hem. Hij verzamelt de correspondentie van Matisse, brieven van Van Gogh en Samuel Beckett. Inspiratie vindt hij bij hen en bij Picasso, Kurt Schwitters en Asger Jorn.

In 1982 nam hij deel aan de tentoonstelling Zeitgeist en in 1984 aan Von hier aus – Zwei Monate neue deutsche Kunst in Düsseldorf – twee exposities die het neo-expressionisme op de kaart zetten. Naast talrijke tentoonstellingen in alle grote musea, nam hij vaak deel aan de Biënnale van Venetië en was present op de documenta 7 en 9 in Kassel. Kröller-Müller Museum in Otterlo kocht in 1988 een baksteensculptuur voor het beeldenpark. Twee andere werken bevinden zich in Rotterdam (Museum Boijmans Van Beuningen) en in Groningen. Sinds 1995 hield Kirkeby zich meer bezig met architectuur en ontwierp hij gebouwen voor de Stiftung Insel Hombroich. Naar aanleiding van het Europees voorzitterschap van Denemarken is Kirkeby in het voorjaar van 2012 te zien in BOZAR (Paleis voor Schone Kunsten) in Brussel.

Per Kirkeby

Voor de Mouton Rothschild 1992 etiket, heeft Kirkeby de omtrek van een gigantische wijnglas vol met donkerrode wijn getekend. Rond het glas de stralen van de zon en verweven met de kleur en kruisende perspectieven van de wijnstokken.

Hier nog een video van Per Kirkeby

http://www.youtube.com/watch?v=k-KqujWAax0

De wijn

Een matig wijnjaar.

Per Kirkeby

Chateau Mouton Rothschild 1992 (wat Chateau Mouton Rothschild er zelf van vindt….)

De kleur, arcering naar oranje aan de rand, is geheel typisch voor de vintage. De neus ademt een hele reeks van aroma’s, te beginnen met munt dan vult het de neus met tabak, leer, humus, sigarenkistje en alcoholisch fruit. Rond in de mond, het ontbreekt echter aan structuur, maar maakt het weer goed in de harmonie, goed geïntegreerde, met elegante tannines. Toont zeer verfijnd eikenhout en mooie kruiden en peper facetten. De afdronk, niet echt krachtig, laat een goed evenwicht zien tussen verfijning en smaak en geeft een algemene indruk van charme.

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!