De etiketten van Chateau Mouton Rothschild, “1991”

Chateau Mouton Rothschild 1991

Chateau Mouton Rothschild slaat voor het 1991 etiket haar vleugels uit naar Japan.

SetsukoSetsuko Ideta werd in 1943 geboren in Tokio (Japan). Ze studeerde af aan de Tokio Morimura Gakuen High School in 1961 en ging verder studeren op de afdeling van de Franse taal op Sophia University in Tokyo. Als een student, ontmoette ze de schilder Balthus. Balthus bezocht in 1962 voor het eerst Japan. Ze trouwden in 1967. Setsuko stond Balthus bij als de directrice van de Villa Medici, waar hij als directeur de leiding had van de Franse Academie in Rome. In 1968 beviel ze van een zoon, Fumio. Hij stierf echter toen hij tweeëneenhalf jaar oud was. In 1973 werd hun dochter, Harumi, geboren. In 1977 verlieten Setsuko en Balthus de Franse Academie en verhuisden zij naar Le Grand Chalet in Rossinière, Zwitserland.

Setsuko maakte snelle vorderingen als schilder. Haar exposities werden gehouden op:

Pierre Matisse Art Gallery in New York in 1984
Alice Pauli in Lausanne in 1986
De Lefevre Gallery in Londen in 1989
Tokyo Prince Hotel in 1989
De Lefevre Gallery in Londen in 1992
Hotels Salon de Rothschild in 1993

SetsukoIn 1988 werd haar collectie getiteld ‘Setsuko’ gepubliceerd door Librairie Seguier. In 1991 schilderde zij dus het wijnetiket voor de prestigieuze Bordeaux Mouton Rothschild. In 1994 produceerde zij, op verzoek van Limited Edition van New York, illustraties voor een beperkte Grand Edition van Koyahijiri (heilige van Mt. Koya, een werk van Kyoka Izumi). De illustraties werden tentoongesteld in New York, Parijs en Rome. Bij Sotheby’s in Zürich werd in 1999 een Balthus en Setsuko Klossowski de Rola tentoonstelling gehouden.

In hetzelfde jaar werd een tentoonstelling met de titel Setsuko & Harumi gehouden op het VN-hoofdkwartier in Genève.

Balthus overleed in 2001.

In 2002, toen de Balthus Foundation opgericht, werd Setsuko aangewezen als haar ere-voorzitter, en ze was ook culturele patroon van de 2002 Venetië Congres datzelfde jaar.

In 2005, werd zij de UNESCO Artist for Peace. In januari 2010 exposeerde zij in Galerie Yoshii in Parijs en in Tokio in februari van dat jaar.

Over het 1991 etiket…

Voor het Chateau Mouton Rothschild 1991 etiket hervertelt Setsuko op haar eigen manier het tijdloze verhaal van de wijn: de tros druiven die ooit bloeiden en fruit werd, vol als een tarweaar in de oogsttijd, dan, op het einde, de lange-verwachte ontknoping, de wijn in de karaf en het plezier in het drinken.

De wijn

Een redelijk goed wijnjaar.

Setsuko

Chateau Mouton Rothschild 1991 (wat Chateau Mouton Rothschild er zelf van vindt….)

De wijn heeft vrij levendige kleuren met een oranje tint en een lichte koperkleurig rode highlights. De neus heeft een bouquet van zwarte bessen, peper en leer en een vleugje cederhout. Op de tong geeft het een perfecte balans tussen de elegantie van zijdezachte tannines en de aromatische verfijning van heerlijk eiken en kruidige facetten. Een verrassende vintage, zeer harmonieus en karaktervol. Een vereniging van de rondheid van de tannines met de delicate charme van de smaken.

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!