Hans Erni en Mouton Rothschild 1987

Hans Erni en Mouton Rothschild

Hans Erni en Mouton Rothschild. Voor het 1987 etiket van Chateau Mouton Rothschild werd Hans Erni gevraagd.

Hans Erni werd op 21 februari 1909 geboren in Luzern. Hij had zeven broers en zussen en zijn vader was scheepswerktuigkundige op het meer van Luzern.

In de jaren 1924 tot 1927 liep Erni stage als tekenaar en legde zijn eerste contacten met de literatuurkunst. In 1927 ging hij naar de School of Art in Luzern.

Zijn eerste reis naar Parijs ondernam hij in 1928 waar hij binnen twee maanden al een prijs weet te winnen. Ook doet hij Berlijn aan in die jaren en bezoekt de Verenigde Staten School of Fine and Applied Arts.

Hans Erni in de 30er jaren

In de begin jaren dertig verblijft hij afwisselend in Luzern en Parijs. Ook maakt hij kennis met de moderne schilderkunst. Hij is zeer onder de indruk van Picasso enBraque. Hijzelf werkt in die jaren onder het pseudoniem “François Grèques”. Erni neemt deel aan de groep “Abstraction – Creation” in Parijs. Verder houdt hij contact met Arp, Brancusi, Calder, Gabo, Kandinsky, Mondriaan en Moore.

In 1935 ontvangt hij de eerste prijs voor een fresco in de Luzern-station “The Three Graces Luzern”.Erni reist in 1936 naar België en Italië en maakt kennis met de “oudheid”. In 1937 is Erni mede-oprichter van de groep van abstracte kunstenaars genaamd Swiss “alliantie”.

Erni maakt in 1939 de monumentale muurschildering “Zwitserland, de vakantiebestemming van het volk” voor de Zwitserse Nationale Tentoonstelling in Zürich.In 1947 maakt hij acht grote muurschilderingen voor de internationale tentoonstelling “Bouwen en Wonen”, Grand Palais, Parijs.

Hans Erni en Mozart

1949 staat in het teken van het maken van de decors en kostuums voor de opera “Titus” van Mozart, uitgevoerd op de Salzburger Festspiele, maar ook voor diverse schilderijen voor tentoonstellingen van de UNESCO en de World Health Organization.

In 1958 creëert hij voor de wereldtentoonstelling in Brussel, ook de grote muurschildering “De gezondheid is vrijheid” voor de WHO.

Ter gelegenheid van zijn 83e Verjaardag maakt Hans Erni 83 duiven reliëfs in gips. In samenwerking met de Kiwanis-club van Bern worden deze verkocht ten bate van de Stichting humanus-house Worb. Barcelona ontvangt Hans Erni bij de opening van de 25e Olympische Zomerspelen voor zijn artistieke oeuvre van CIO voorzitter Juan Antonio Samaranch gouden medaille.

In 1995 is Erni eregast op het XI Bienal Internacional del Deporte en las Bellas Artes, Madrid. Koningin Sofia van Spanje opent de tentoonstelling en geeft aan hem voor zijn levenswerk, de Medal of Honor.

In 2004 viert Hans Erni zijn 95e Verjaardag met de boekpresentatie “dialoog – in de openbare ruimte” (met werken) en de opening van de tentoonstelling in dezelfde Hans Erni Museum, Luzern.

Hans Erni wordt een ereburger van de stad Luzern

Voor zijn 97e verjaardag wordt er een speciale tentoonstelling “Onbekend Erni” geopend in het Hans Erni Museum in Luzern. Het presenteert ongewone en verrassende werken, voornamelijk uit de jaren 1960, die eerder zijn opgeslagen in het archief.

Ter gelegenheid van Wereld Meteorologische Congres van de WMO in Genève werd de tentoonstelling “Forces of Nature” met indrukwekkende werken van Hans Erni op natuurlijke krachten uit alle perioden en in het bijzonder zijn 20 werken voor tsunami ramp geopend door Sergei Ordzhonikidze, directeur-generaal van de Geneefse hoofdkwartier van de Verenigde Naties.

Op 11 Januari ontvangt Erni de Lifetime Achievement Award.

En op 21 Februari 2009 ter viering van het 100-jarige geboortejaar van Hans Erni komt er een schetsboek uit genaamd “Hans Erni – 100 schetsen en projecten” door Andres Furger.

Zijn vaardigheid als portretschilder blijkt uit zijn ontwerp voor het Mouton Rothschild 1987 etiket. Erni is erin geslaagd om de stralende creatieve energie van Baron Philippe de Rothschild vast te leggen in wat zijn laatste eerbetoon zou worden….. De Baron overlijdt begin 1988….

Hier nog een video van zijn werk en Hans Erni – Chateau Mouton Rothschild

De wijn

Een middelmatig wijnjaar.

Hans Erni en Mouton Rothschild 1987

wat Chateau Mouton Rothschild er zelf van vindt….)

De wijn heeft een aantrekkelijke, donkerrode kleur met een arcering naar oranje in de rand en een neus die fijne humus en leeraroma’s vermengd met bramenfruit, zoethout en zwarte kersen.
Rond en elegant in de mond, zonder bijzonder krachtig te zijn. Het combineert noten met vanille, karamel en koffie met een zeer zachte, perfect geïntegreerde tannine structuur.
Harmonieus, fris en aangenaam lang, de finish doet zich gelden met karakter en bepaalde charme in een vintage dat algemeen beschouwd wordt als niet gemakkelijk.

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!