De drie beste wijnen van WijnGek Ed

glas wijn

Wat zijn de beste drie wijnen die je in 2012 geproefd hebt? Een lastige vraag eigenlijk.

Ik dacht, kan ik die vraag voor mezelf niet op een andere manier stellen. Welke drie wijnen zijn mij in het afgelopen jaar het meest bijgebleven? Wat zijn mijn mooiste wijnmomenten geweest?
Dat is ongeveer de vraag die ik mij heb gesteld. En dat hoeven, in mijn beleving, niet eens zozeer de wijnen te zijn met het hoogst aantal punten. Natuurlijk, kwaliteit en smaakbeleving zijn belangrijke zaken. Maar wat voor mij ook telt is de entourage er omheen. Het “moment” heeft een niet onbelangrijke invloed op de smaakbeleving. Tussen mijn drie favoriete wijnen zit dan ook een wijn die kwalitatief goed is maar niet superhoog scoort.
Goed, ik ga ze benoemen, in een willekeurige volgorde wel te verstaan.

Tokara 2006 Director’s Reserve Stellenbosch Zuid-Afrika
Tokara Director's Reserve 2006 Stellenbosch
Een verjaardagskado, deze fles. En wat voor één. Een verleidelijke, gelikte krachtpatser. Een werkelijk waanzinnig bouquet (het mooiste van 2012) met alles erop en erin. Een compositie van Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Merlot zorgen voor een enorm volle en ronde smaak met duizend en één smaakfacetten. Zwoel, zoet en schitterende rijpe tannines. Een wijn om helemaal leeg te slurpen, zie HIER.

Puro Chardonnay 2011

Dit is de wijn van het “moment”. Het moment vond plaats afgelopen zomer in Italië, op de grens van Piemonte en Ligurië.
Puro Chardonnay 2011
Het terras van het restaurant op de camping was uitnodigend. Op een zwoele avond de (bescheiden) wijnkaart maar eens gevraagd. Meteen viel mijn oog op deze houtgerijpte Chardonnay uit de streek. Laten we het maar eens proberen! Oefff, voorgoed verslaafd! Wat een heerlijke ronde en frisse wijn met prachtig verweven houttonen. Er zijn wat van die flessen mee naar huis gegaan. De wijn is alhier nog enkele malen grondig doorgeproefd, zie HIER. Maar ja, dat moment……

Kopke Vintage Port 1994

Kopke Vintage Port 1994
Proeven met alle WijnGekken tegelijkertijd komt niet vaak voor. Als ze hier komen dan probeer ik ze iets moois voor te schotelen. Althans, dat is mijn bedoeling; je weet immers nooit wat je onder de kurk aantreft. We zijn deze gezamenlijke proefsessie begonnen met een Bordeaux grand cru uit 1982. Ik verklap niet welke wijn dat is geweest, de proefnotitie van deze overigens uitstekende wijn komt nog op de site.
Daarna een port van het bekende en goede porthuis Kopke uit het legendarische Vintage-jaar 1994. Eigenlijk kon het bijna niet mis gaan en dat ging het ook niet. Wat een prachtige, rijke port! Een mooi, open bouquet en in de mond een brede structuur en uitstekende balans. Nu goed op dronk maar nog een lange tijd te bewaren. Enfin, WijnGek Chris heeft gisteren al een uitgebreide proefnotitie in zijn “beste wijnen van 2012” gepubliceerd.

Met zijn drieën proeven heeft zo zijn voordelen. Ervaringen uitwisselen. Het is interessant om te ervaren dat niet iedereen zo gecharmeerd en overtuigd is van de kwaliteiten van deze wijn en van port in het algemeen. Het kan je “ding” net niet zijn…

Dat waren ze dan. Ik heb het afgelopen jaar natuurlijk veel meer dan dit geproefd en daar zaten zeer mooie wijnen tussen. Als een rode draad door het afgelopen jaar lopen de wijnen afkomstig uit Italië. Ik heb veel wijnen uit dat land tot mij genomen en ben aangenaam verrast door de kwaliteit en de diversiteit. Maar, er is natuurlijk nog veel meer dan Italiaanse wijnen en daar blijf ik open voor staan. Ik zie weer uit naar een interessant proefjaar!

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!