De Champagne, het mousserende genot geperst in een bubbeltje

In deze vijf antwoorden op een vraag gaat het over de Champagne. Champagne is een feestwijn en hoe toepasselijk dan ook voor deze maand december.

  1. Door het gistingsproces zit in elke 75 centiliterfles champagne ongeveer negen gram opgelost CO2. De bubbeltjes worden veroorzaakt door dit koolzuurgas dat samenkomt bij oneffenheden in het glas en dan opstijgt als een bubbel
  2. De gemiddelde grootte van een champagnebubbel is 0,5 millimeter en een hele fles uitgeschonken champagne bevat ongeveer een miljard van deze belletjes
  3. Oude champagne heeft veel minder bubbeltjes als je deze lang bewaard. Het koolzuurgas verdwijnt in de loop van de jaren door de poreuze kurk
  4. Champagne zou volgens experimenten ingeschonken moeten worden zoals bier. Dit omdat er dan meer CO2 behouden wordt en de champagne langer bubbelt. Dit is wenselijk omdat de champagnebubbels vol met aroma zitten.
  5. Goede champagne heeft ook bloemvorming. Bloemvorming is als de eerste laag schuim ingedaald is dan vormen zich aan de oppervlakte steeds zes bubbels om één enkele bubbel heen, waardoor het geheel aan een bloem doet denken.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin