De BESTE wijnen van 2020 volgens Chris

2020…een jaar om NOOIT meer te vergeten. Terugkijkend naar het jaar 2020 ben ik benieuwd of dit jaar het veranderjaar is of wordt. 

Voor veel mensen is er dit afgelopen jaar zeker wat veranderd. De een had na de uitbraak in maart 2020 gewoon NIKS meer te doen. Dan denk ik aan de evenementen en congressen. Tot op heden ligt alles daarvan plat. De horeca heeft flink op zijn lazer gekregen. De kroegen zijn al maandenlang dicht.

Restaurants moesten zich richten op afhaalmenu’s en konden hun omzet niet verhogen met de mooie wijnen die ze normaliter bij hun heerlijke diners en lunches serveerden. Thuiswerken werd de norm en leegstand van de kantoorgebouwen een feit.

De luchtvaart werd aan banden gelegd en vliegen werd een vies woord. De gezondheidszorg kwam onder druk te staan en kwam in bepaalde sectoren ook tot stilstand, wat grote gevolgen heeft voor de gezondheid van vele mensen.

Is er dan niks goeds te vertellen over de gevolgen van dit corona-virus? Jazeker wel! De natuur heeft er zeker baat bij. De luchtverontreiniging nam af en de files bleven uit.

Echter, weegt dit allemaal op tegen de menselijke ellende die o.a. de eenzaamheid met zich meebracht? Ik betwijfel het…

Terugkijkend naar de wijnen die ik in dit jaar heb mogen proeven van onze wijnvrienden wil ik er een paar uitlichten. Wijnen die mij zijn bijgebleven; indruk op mij hebben gemaakt.

Op 3 mei 2020 publiceerde ik mijn recensie van Saint Joseph 2012 van E. Guigal. Een Rhone-wijn die van mij een GOUDEN medaille kreeg en dat maakt deze wijn bijzonder. Nog bijzonderder maakt het dat deze wijn uit de KOOPJESBAK van Albert Heijn kwam. Soms prijst deze grootgrutter restantwijnen flink af en dan is het zaak om je slag te slaan. Dus mijn raad aan u: hou de koopjesbak bij de Albert Heijn in de gaten, want af en toe kan je een leuke slag slaan!

Saint Joseph 2012 E. Guigal

De kleur van deze Rhonewijn is vrij donkerrood op de tong van de kleur. Overgaand naar vol warmrood in de brede rand en in het uiterste van de rand enige ontwikkeling te zien. De diepte is donker. Mooie ietsjes ontwikkelde kleur. (2,8) 
In de neus laat deze Guigalwijn al wat tertiaire facetten los: houttonen (sigaar en matig vanille); stal en wat bosgrond. Ook donker bessenfruit op de achtergrond. Vol en rijp. Intens en breed. De neus komt mooi los en laat kwaliteiten zien. (4,5) 
Op de tong is de wijn rijp, rijk en breed. Een basis van donkerrood fruit waarbij de houtopvoeding haar vruchten begint af te werpen: houtindrukken van sigarenkistjes, ceder en wat vanille. Wat laurier en anijs. Lichtjes droog. Mooi in evenwicht met redelijke zuren die de wijn goed fris houden. Complex. Licht alcoholisch. Breed op de mid-palate met ruim voldoende diepte en breedte. De afdronk is breed, sappig en smakelijk. (7,4)
Saint Joseph 2012 E. Guigal is een mooie in ontwikkeling zijnde Rhonewijn. Komt aardig naar zijn hoogtepunt, maar kan, volgens mij, nog iets verder ontwikkelen. Echter, als u van mening bent dat u deze wijn nu wilt proeven, dan kan ik u dat aanraden. Kan bij een mooi stuk vlees geserveerd worden, want het heeft ruim voldoende smaak (en neus) om elk vleesgerecht te ondersteunen. (2,6)

Saint Joseph 2012 E. Guigal verdient een mooi totaal van 17,3 punten


De tweede wijn die ik wil aanstippen is eigenlijk geen enkele wijn, maar meerdere wijnen van één producent. Een Nederlandse wijnproducent : Wijnhoeve De Kleine Schorre uit Dreischor, Schouwen-Duiveland in Zeeland. Een mooi assortiment aan witte Zeeuwse wijnen die dit jaar op een hoog niveau waren. In het bijzonder wil ik vermelden : De Kleine Schorre Rivaner 2019 (Bronzen medaille) en De Kleine Schorre Barrique 2018. Uitzonderlijke wijnen die een aanvulling zijn op het gehele Nederlandse wijnassortiment.

De Kleine Schorre Rivaner 2019

De kleur van deze Zeeuwse witte wijn is kraakhelder en loepzuiver. Lichtgeel/witgoud op de tong van de kleur en een mooie witgouden fonkeling in de rand. Lichte neiging naar ietsjes lichtgroen (jong). Leuke kleur. (2,7)
In de neus komt er fris fruit naar voren van rode en groene appel, maar ook rijpe wilde perzik en wat licht abrikoos. Smakelijk en verfijnd. Lichtjes citroen. De neus komt redelijk goed los. (4,1)
Op de tong is De Kleine Schorre Rivaner 2019 heerlijk filmend, wat vettig zelfs. Rond zonder enig scherp kantje waarbij de fruittonen van perzik, appel en abrikoos zich ook hier laten doen gelden. Echter, wel omlijst met een mooie wel aanwezige zuurgraad en de mineraliteit is duidelijk waarneembaar. Ook iets kool. Rijp fruit. Complex. Op de mid-palate is het goed en ook in de breedte en diepte is het zeker voldoende. In de goede afdronk continueert het fruit zich en eindigt in een mooie ronde mineraliteit. (7,1)
De Kleine Schorre Rivaner 2019 is een heerlijke Zeeuwse wijn die precies geeft wat de Zeeuwse vissers daar nodig hebben. Zeeland staat bekend om hun heerlijke mosselen (de beste kwaliteitsmosselen gaan volgens mij (helaas) naar België!), oesters en kreeften. Heerlijk Zeeuws zeefruit en dat gecombineerd met het Zeeuwse fruit van De Kleine Schorre in de vorm van een mooi Nederlands glas wijn! Gewoon DOEN! (2,4)

De Kleine Schorre Rivaner 2019 verdient van mij een totaal van 16,3 punten.

De derde wijn is natuurlijk een wijn van onze Belgische wijnvriend : de familie Vermeersch. Elk jaar komt LEPLAN-VERMEERSCH terug in het jaaroverzicht en dat is niet zo verwonderlijk, want deze wijnproducent weet hoe ze wijn moeten maken. Gewoon jezelf goed opleiden en je eigen gevoel volgen. Dat heeft Dirk (en nu ook Ann) nooit windeieren gelegd. De GT-serie is en blijft een serie van TOPwijnen waarvan ook de internationale wijncommune onder de indruk is. In het bijzonder wil ik hier de LEPLAN-VERMEERSCH GT-S 2018 noemen. Een GOUDEN medaille waard en waarbij ik de gevleugelde zin uitsprak: “Hoe groter de meester, des te makkelijker lijkt het spel!”. En spelen kunnen ze daar bij Vermeersch!

LePlan-Vermeersch GT-S 2018

De kleur van deze LePlan-Vermeersch GT-S 2018 is als vanouds. Vol diepdonkerrood over de gehele tong tot diep in de rand. Geconcentreerd tot in de puntjes. De diepte is zeer diepdonker. Topkleur. (3,0) 
In de neus zeer parfumachtig met een basis van donker bramenfruit. Donker kersenfruit met tijm en pruim. Houttonen op de achtergrond. De rijpe neus komt heerijk los en bezorgt u een glimlach rond de lippen. (4,6) 
Op de tong komen de fruitindrukken en zeker ook het parfum sterk naar voren. Donker bramenfruit met wat donker kersenfruit met tijm en wat hout. Donker chocolade. Stevig en krachtig, maar ook mooi rond. Rijp, intens, krachtig en machtig. Licht plakkerig. Breed op de mid-palate en in de breedte en diepte is het uitstekend. Het zeer hoge alcoholpercentage is vrijwel niet waarneembaar en wordt fantastisch opgevangen door het rijpe intense fruit. Petje af hoor, voor de stabiliteit van deze wijn. De afdronk is breed, intens en heerlijk. (7,8)
Ed omschreef de 2017 variant als gespierd, maar wel slank. Een afgetrainde sportman. Zover ga ik met hem mee, maar ik wil er aan toevoegen dat deze sportman ook inhoud heeft en een prima coach heeft gehad in de vorm van Ann en Seb. Zij weten hoe je een wijn moet maken: selectie, aandacht en liefde. Intensieve kwaliteit heeft een naam: LePlan-Vermeersch. Wijn maken lijkt zo makkelijk als je dit soort wijnen proeft, maar vergeet niet: hoe groter de meester, des te makkelijker lijkt het spel! (2,6)

LePlan-Vermeersch GT-S 2018 verdient van mij een totaal van 18,0 punten

Ik ben benieuwd wat het jaar 2021 ons gaat brengen. Ik hoop voor ons allemaal heel veel goeds en laten we hopen dat de gezondheidszorg weer naar normale situatie kan komen.

Veel gezondheid en maak er wat van!

Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *