De BESTE wijnen van 2019 volgens Wijngek Chris

U mag mij best een wijngek noemen hoor, want ik ben daadwerkelijk gek op wijn en dus een echte WIJNGEK! In dit artikel zal ik de BESTE WIJNEN van 2019 onder de loep nemen. Een terugblik…

2019 is weer een mooi jaar geweest en volgens mij zijn de beste wijnen van een jaar de wijnen die a. hoge kwaliteit hebben en b. een relatief lage prijs hebben.

Ik schrijf relatief, omdat (meestal) voor kwaliteit betaald moet worden en dat is niet zo vreemd. Kwaliteit ontstaan namelijk niet zo maar. Je hebt te maken met factoren die je in de hand hebt (zoals snoeiwijzen, fermentatie, druivenkeuze, opslagmethoden, etc..), maar ook met factoren die je niet in de hand hebt (zoals weer, klimaat, etc).

EEN GOUDEN MEDAILLE KRIJG JE NIET ZOMAAR!

Is de KWALITEIT hoog en de PRIJS laag (relatief), dan krijg je bij ons een medaille. Is die verhouding (hoge kwaliteit/lage prijs) heel erg goed dan krijg je een GOUDEN MEDAILLE!

Hier een keuze uit de GOUDEN MEDAILLE wijnen van 2019 die ik heb mogen proeven…. (gerangschikt op puntentotaal).

Zoals altijd: Laat de wijn spreken!

LEPLAN-VERMEERSCH GT-X 2017

LePlan-Vermeersch is een elk jaar terugkerende wijnproducent die op zijn eigen en unieke wijze Rhone-wijnen produceert. de drijvende krachten zijn natuurlijk Ann Vermeersch (en vergeet haar man niet!) en haar vader Dirk Vermeersch, die overigens een niet onverdienstelijke autocoureur is geweest. Wijntovenaars heb ik hen genoemd. LePlan-Vermeersch GT-X 2017 is te koop bij LePlan-Vermeersch.

LePlan-Vermeersch GT-X 2017 is zoals altijd een zeer mooie wijn die het beste uit de vijf druivenrassen haalt. Selectie en reductie zorgen er voor dat de basis voor een kwaliteitswijn wordt gelegd. De Rhonedruivenrassen zorgen er ook voor dat we hier te maken hebben met een zeer krachtige wijn, maar waarbij de tannines laag gehouden worden. Die combinatie geeft u een wijn die direct te drinken is, veel krachtig fruit in zich heeft, maar ook zeer smoothy overkomt. De 15% aan alcohol zal u niet echt proeven en dat is op zich al een kunst van de wijnmakers, die ik al eerder als wijntovenaars heb geroemd. Wederom een hele mooie GT-X en een aanwinst voor uw smaakpalet. 18,0 punten (93 PP)

(Lees de hele proefrecensie op: https://www.wijngekken.nl/goud/leplan-vermeersch-gt-x-2017-een-aanwinst-voor-uw-smaakpalet%E2%80%A8/)

LEPLAN-VERMEERSCH GT-X 2016

Je verzint het niet, maar ook de LePlan-Vermeersch GT-X 2016 staat in dit rijtje en dat komt omdat deze wijn op 6 januari 2019 is gepubliceerd op onze website. Zoals ik al eerder opmerkte scoort de GT-X van Ann en Dirk ELK JAAR erg hoog. Je kan haast zeggen dat je de wijnen van LePlan-Vermeersch ongezien kan kopen. Niet alleen de TOPwijnen scoren hoog. Nee, ook de ‘mindere’ goden scoren goed! Neem maar eens een kijkje op hun website en doe je voordeel er mee! Waarschijnlijk niet meer verkrijgbaar, maar neem dan de 2017!

LePlan-Vermeersch GT-X 2016 is wederom één van de TOPwijnen van LePlan-Vermeersch en laat precies zien waartoe deze wijntovenaar(s) in staat zijn. Intensiteit tot in de vingertoppen. Elke druppel van deze LePlan-Vermeersch GT-X 2016 laat zien dat selectie, aandacht en wijnkennis zijn vruchten afwerpen. Mooi en een GOOD JOB, Ann en Dirk! En een verdiende GOUDEN MEDAILLE! 18,0 punten (93PP)

(Lees de hele proefrecensie op: https://www.wijngekken.nl/goud/leplan-vermeersch-gt-x-2016-vin-de-france-frankrijk/)

LEPLAN-VERMEERSCH GT-C 2017

Ook deze wijn komt van wijnproducent LePlan-Vermeersch en ook deze wijn scoort elk jaar hoog in de medailles. De ‘C’ in GT-C staat voor de Carignandruif. Een zwarte druif met veel kleur en suikers. Daaroverheen de magische handelingen van Ann en Dirk en viola… een vette gouden medaille! LePlan-Vermeersch GT-C 2017 is te koop bij LEPLAN-VERMEERSCH.

Ik weet het… Het begint eentonig te worden, maar ik kan er niets aan doen! Wederom weten Ann en Dirk van deze LePlan-Vermeersch GT-C 2017 een fantastische (fruitbom)wijn te maken en dat doen ze op hun eigen manier. Selectie is streng en de kwantiteit is laag (weinig opbrengst per hectare 25hl/ha) en die zorgen er voor dat dit gecombineerd met de speciale spreuken die zij moeten hanteren (het zijn niet voor niets wijntovenaars!) elk jaar een fantastisch product op de planken komt. Dus als u op zoek bent naar een wijn die u altijd zal bijblijven…17,4 punten (91- PP)

(Lees de hele proefrecensie op: https://www.wijngekken.nl/biologisch/leplan-vermeersch-gt-c-2017-een-fruitbom-van-de-allerhoogste-kwaliteit/)

NIERSTEINER OELBERG RIESLING SPÄTLESE TROCKEN 2015

Niersteiner Oelberg Riesling Spätlese Trocken 2015 verkrijgbaar bij wijnkoperij Storms

Niersteiner Oelberg Riesling Spätlese Trocken 2015 kunt u exclusief kopen bij WIJNKOPERIJ STORMS en deze witte Duitse wijn komt uit de Rheinhessen en is gemaakt van de Koningin van de druiven: de Rieslingdruif. Nobel en edel! 

Van Alex Storms hebben we meer wijnen mogen proeven en ik moet zeggen dat de kwaliteit van de door hem geselecteerde wijnen (ze kopen rechtstreeks bij de wijnboer zelf en alleen biologisch) hoog is. Ik raad u aan om eens een bezoekje te plegen aan hun website! 

U kunt het HIER BESTELLEN bij Storms.nl

Niersteiner Oelberg Riesling Spätlese Trocken 2015 van Wehrheim heeft niet voor niets een GOUDEN medaille ontvangen en ik moet zeggen een terechte beslissing. Een rijpe geraffineerde droge Riesling die perfect gemaakt is; alleen te koop kan zijn bij de wijnspecialist (zoals in dit geval bij Wijnkoperij Storms) en voor een belachelijk lage prijs…. KOPEN, KOPEN, KOPEN!!!! 17,4 punten (91- PP)

(Lees de hele proefrecensie op: https://www.wijngekken.nl/biologisch/niersteiner-oelberg-riesling-spatlese-trocken-2015-een-geraffineerde-gouden-wijn/)

IL POGGIARELLO ‘PERTICATO BEATRICE QUADRI MALVASIA 2018

Op Il Poggiarello ‘Perticato Beatrice Quadri’ Malvasia 2018 ben ik direct verliefd geraakt! Als een zeer mooie, stijlvolle, complexe, sierlijke en vrouwelijke wijn was het direct ‘love at first side’!

Geheel gemaakt van de Malvasia druif en 20% van de druiven worden laat geplukt. Deze druiven worden apart gegist en opgevoed voor drie maanden in eikenhouten vaten. Zij krijgen dus een malolactische gisting. Verkrijgbaar bij DE WIJNBEURS

De ‘Perticato Beatrice Quadri’ Malvasia uit 2018 is een zeer mooie, complexe, sierlijke en vrouwelijke wijn waar je direct op verliefd raakt. Je hart slaat over en slaat op hol, als je haar ruikt en proeft…. Genieten! Luca was onder de indruk, maar ik ook…. Als aperitief of als eetwijn perfect! MOOI! 17,2 punten (90+ PP)

(Lees de hele proefrecensie op: https://www.wijngekken.nl/proefnotities/il-poggiarello-perticato-beatrice-quadri-malvasia-2018-love-at-first-side/)

PIPETA 2016 EEN TOPPER VAN DE TEMPRANILLODRUIF

Pipeta 2016 is gemaakt van 100% tempranillo en komt uit Toro (DO), Spanje. Pipeta 2016 heeft 14,5% en heeft 6 maanden op Frans eikenhout gelegen en ook nog eens 18 maanden op flessenrust. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 45+ jaar. Pipeta 2016 is verkrijgbaar bij de WIJNBEURS en dus kan je stellen dat de Wijnbeurs met deze wijn echt een toppertje in huis heeft! Verkrijgbaar bij de WIJNBEURS (https://www.wijnbeurs.nl/pipeta-tempranillo?sqr=pipeta&)

Pipeta 2016 heeft van Robert Parker 90 Parker Punten verdiend en omgerekend zou dat bij mij uit moeten komen op 17,0 punten. Dat is een hoge score! Pipeta 2016 is een complexe wijn en zeker niet zomaar een wijn. Mooi rijp fruit van oude wijnstokken; tel daarbij op selectie en de keuze voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Houtopvoeding en aandacht laten hun sporen na. 16,8 punten (89 PP)

(Lees de hele proefrecensie op: https://www.wijngekken.nl/goud/pipeta-2016-een-topper-van-de-tempranillodruif/)

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument.
Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!
Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl neem dan  contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Wijngekken…een neus voor goede wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *