De beste wijnen van 2017 volgens WijnGek Martin

De beste wijnen van 2016Wat zijn voor mij de beste wijnen van 2017. Zoveel mooie wijnen, maar er zijn altijd de beste wijnen die het winnen.

Als één van de de WijnGekken proef ik veel mooie wijnen. Laten we eerlijk zijn, er is geen importeur, wijnhandelaar of chateau-eigenaar die niet zijn beste wijnen instuurt. Slechte wijnen zijn er ook genoeg, maar gek genoeg krijgen wij die zelden te proeven.

Wat zijn de beste wijnen van 2017 volgens WijnGek Martin

 

Wat is eigenlijk een goede wijn?

Wat geeft een wijn zijn kwaliteit. Een niet lekkere wijn kan wel degelijk kwaliteit hebben en zo proeven de mannen van wijngekken.nl ook de wijnen. Wij proeven op kwaliteit en niet op ‘hoe lekker de wijn is’.

Wat maakt de kwaliteit in de wijn

Kwaliteit van een wijn zit in een aantal dingen. De kleur bijvoorbeeld: de kleur is uiteraard gerelateerd aan de druif. Een Pinot Noir met een heel diepe kleur is eigenlijk uitgesloten en dat geldt ook voor de wijnen van de Sangiovese. Pinot Noir en Sangiovese hebben gewoon weinig kleur. De kleur is het minst belangrijke aspect en is maximaal 3 punten
De neus is belangrijk in het wijn proeven en en is 5 punten maximaal waard.
De neus moet complex zijn, diep, vol en komt mooi los in het glas. Dat is in het kort voor de neus. De neus moet overweldigend zijn en je laten snakken naar een slok. Je gaat watertanden en het gevoel om te proeven kan je bijna niet onderdrukken, maar je moet… Je moet de neus beoordelen en punten geven.
Ook geldt dat ook voor de smaak. De body moet vol zijn of mondvullend, een lange afdronk. Mooie complexe tonen. Vaak hebben dit soort wijnen hout vergisting of hout opvoeding gekregen. Hout of barrique geeft complexe tonen en soms hoef je het hout niet eens op te merken en is het toch aanwezig.

Terug naar de beste wijnen van 2017

Een topwijn kan iedere wijnboer in principe maken, mits hij een goed terroir heeft en de capaciteiten die een goede wijnboer moet bezitten. Als geld geen rol speelt dan huur je een top wijnmaker in en die maakt de wijn voor jou. Eitje toch, zou je zeggen.
Klopt eigenlijk wel, maar het is moeilijker om voor weinig geld een goede of topwijn te maken. Sommige dingen in het wijn maken kosten veel geld: arbeidskrachten, barriques, wijngaarden in een dure AOP. Allemaal kosten die je moet doorberekenen. Je bent ondernemer en ondernemers moeten ook leven. Winst moet er gemaakt worden anders ga je failliet

Wat zijn de beste wijnen van 2017 volgens mij

 

De beste wijnen van 2017 ongeacht de prijs

Alleen de kwaliteit telt bij onderstaande wijnen. Duur? Wat is duur, een auto voor je deur die je weinig gebruikt, dat is duur. Een té groot huis met een tophypotheek, dat is duur. Wijn moet je van genieten en topwijnen blijven je je hele leven bij je. Ze gaan onderdeel van je uitmaken en zitten in je genen. Is dat duur dan?

Welke wijnen zijn de beste wijnen van 2017 volgens mij

Salzl Merlot Reserve 2015, Burgenland OostenrijkIk heb drie wijnen uitgekozen die tot de top behoren en nog te bestellen zijn. Ik zet de link neer naar het artikel en eventueel de link naar het verkoopadres. De wijnen staan in willekeurige volgorde en zijn (bijna) niet te vergelijken.

Als eerste is een Bordeaux killer. Een topwijn uit Oostenrijk, een Merlot
Als eerste van de beste wijnen van 2017 noem ik de Salzl Merlot, te bekijken op https://www.wijngekken.nl/2017/11/18/salzl-merlot-reserve-2015-burgenland-oostenrijk/

Ik citeer:

De koningin van Burgenland, zo zie ik deze schoonheid. Een Merlot waar Pomerol jaloers op kan zijn. Alles zit erin: net genoeg hout, rijp en zuiver fruit en veel complexe tonen (je proeft de geselecteerde druiven), een zeer mooie body en een fantastische afdronk. Nu al heerlijk, maar over 6 jaar misschien nog wel beter. Zeker een kandidaat voor de beste wijn van het jaar

Te bestellen op https://dekeldervandeconingh.nl/rode-wijnen/merlot-reserve-2015-salzl.html

—–

Clos del Mas 2015, Priorat, SpanjeAls tweede uit de beste wijnen van 2017 kies ik een wijn uit Priorato in Spanje. De Clos del Mas is een topper die gemaakt is van Garnaxta, Carinena en Cabernet Sauvignon, iets heel anders dus…

Je kunt de wijn bekijken op https://www.wijngekken.nl/2017/03/11/clos-del-mas-2015-priorat-spanje/
Het is een biologische wijn en te koop bij hét wijnbedrijf voor biologische wijnen, Coenecoop.

Ik citeer:

Jong, zeer jong en zoveel ambitie om iets prachtigs te worden. De 14,5% alcohol merkje niet eens, wat een concentratie. Prachtige fruittonen en een wijn met een lange adem. Deze Clos del Mas 2015, Priorat, Spanje moet wel nog iets afronden, maar ben je fan van jonge wijnen, dan moet je dit nu drinken. Ik raad je alleen aan om nog een flesje achter de hand te hebben om te kijken hoe dit ontwikkeld. Prachtige wijn

Heb je interesse om te bestellen, kijk dan op https://www.coenecoop.com/bio-dem-clos-del-mas-priorat

—–

Callejo 2014, Ribera del Duero, Crianza, SpanjeAls derde van de beste wijnen van 2017 kies ik weer een heel andere. Gek genoeg komt deze ook uit Spanje, maar gemaakt van de Tempranillo.
Tempranillo behoort in mijn ogen tot de mooiste druivenrassen van de wereld. Gewoon wereldtop en alleen de druif behoort al in het rijtje thuis van de beste wijnen van 2017.

Deze Callejo uit Ribera del Duero kan je bekijken op https://www.wijngekken.nl/2017/01/27/callejo-2014-ribera-del-duero-crianza-spanje/

Ik citeer:

voor deze eindconclusie eerst maar gekarafeerd en na 4 uur nogmaals geproefd. Wat een wijn en complexiteit, deze Callejo 2014, Ribera del Duero, Crianza, Spanje. Vooral de afdronk is onbeschrijflijk mooi en superlang. De neus blijft toch wel subtiel en haast vrouwelijk, maar komt beter los. Ik zie het als een reus met een klein hartje. Wil je een wijn kopen voor je zoon of kleinzoon die je over 20 jaar nog kunt drinken, dan heb je hier een prachtige wijn aan. Zeker een gegadigde voor wijn van het jaar…. (en dat nu al….)

Een volbloed bewaarwijn voor het rijtje van de beste wijnen van 2017 en die zal jou zeker belonen. Verkoopkanalen heb ik niet. Google is hier je beste vriend voor de beste prijs. De wijn is in meerdere winkels te koop, dus shoppen loont hier.

Drie wijnen die hun mannetje staan. Drie kanjers met verschillende karakters. Wie weet wat dit jaar nu weer gaat brengen. Ik ben er in ieder geval klaar voor.

WijnGek Martin