De beste wijnen van 2013….volgens Chris Kuhlman

De beste wijnen van 2013Ja, aan het eind van elk jaar wordt weer de vraag gesteld: “Welke wijnen zijn de beste van dit jaar geweest?”

Vinedo Chadwick 2007, Cabernet Sauvignon, ChiliJa, dat is altijd moeilijk… Moeilijk in die zin dat je natuurlijk gewoonweg de wijnen kan nemen die de hoogste punten hebben behaald, maar dan kom je er wel erg makkelijk vanaf. Als voorbeeld neem ik de wijn die de hoogste aantal punten heeft behaald dit jaar. Vinedo Chadwick 2007, een topwijn uit Chili liep weg met 19,0 (van de 20) punten… en dat voor de belachelijk lage prijs van € 140!

Je ziet het….daar zit de kneep. Mag een wijn van € 140 flink scoren of moét een wijn van € 140 flink scoren!? Ik ga voor het laatste, want anders ben je flink bekocht!

De WijnGekken zoeken juist naar wijnen die kwaliteit in zich hebben en dat nog eens voor een redelijke prijs. Goede of topwijnen voor lage prijzen kan je eigenlijk uit je hoofd zetten. Komt bijna niet voor! Ik zeg ‘bijna’ want er zijn uitzonderingen. Wijnen die best goed zijn en helemaal niet zo duur.

Daarom zal ik een aantal wijnen benoemen die ik in 2013 heb geproefd en die het vermelden waard zijn. Ik zet ze vandaag nog maar weer een keer in het zonnetje….

Chateau Cos d'Estournel 1982Klassiek

Zo wil ik in de rij van de klassieke wijnen niet onvermeld laten: Chateau Gruaud Larose 1978 die met het respectabele puntenaantal van 18,7 punten genoemd mag worden. Ook de Cos d’ Estournel 1982 mocht dit aantal punten scoren. Even voor de duidelijkheid…dit zijn hele dure wijnen!

In dit rijtje wil ik ook zeker de Rousse Reserve Cabernet Sauvignon 2009 uit Bulgarije noemen. Ook een klassieke wijn en met 15,2 punten (voor € 5,99) zeker een aanrader!

Blockbusters

Je hebt van die wijnen die je haast van je stoel afblazen. Sommige mensen houden niet van deze wijnen. Zij gaan voor de wat meer subtiele wijnen. Ik kan overigens allebei wel waarderen! Zeg je blockbusters dan kan je niet om de wijnen van LePlan Vermeersch heen. Bij deze wil ik de GT-X LePlan Vermeersch 2011 (18,6 punten) en de GT-C LePlan Vermeersch 2011 (18,5 punten) noemen. Blockbusters van het hoogste categorie.

Le Plan Vermeersch GT-X 2011Rood overige

Naast de klassieke wijnen en de blockbusters heb je natuurlijk ook andere fijne wijnen met hoge kwaliteit. In dit rijtje wil ik Quinta do Cachao “Grande Escolha” 2007, een Portugese schone met 17,7 punten, Cesconi Rosso 2007, een Italiaanse deerne met 16,5 punten en niet te vergeten de recent geproefde Bacanta 2009 Feteascã Neagrã uit Roemenië (15,9 punten) niet onvermeld laten.

De rode wijnen hebben we gehad, nu op naar de witte schoonheden.

Wit

Voor de witte kwaliteitswijnen uit het jaar 2013 heb ik geselecteerd de Salzl Seewinkelhof “Grüner Veltliner” 2012 die met 16,6 punten zich de beste witte wijn uit 2013 mag noemen. Niet onvermeld wil ik laten de Duitse Johanninger P: 2007 die 15,2 punten wist te scoren.

Salzl Seewinkehof Grüner Veltliner
Een goed voorbeeld van een wijn die niet duur kost en toch een medaille krijgt

Rosé

Ja, rosé…. Roséwijnen scoren bij mij in de regel niet erg hoog. Vaak zijn het simpele, op zich niet verkeerde zomerwijntjes. Maar hoog scoren doen ze in de regel niet, behalve…. GT-R Le Plan Vermeersch 2012, die met 16,2 punten de beste rosé is die ik ooit heb geproefd.

Nederlandse wijn

Nederlandse wijnen zijn al geruime tijd in opkomst, maar zij gaan zich steeds meer verdiepen in de techniek van de wijnbouw en de kwaliteit neemt meer en meer toe…. en dat is ook te proeven!

Wijngaard Saint Martinus Cuvee Barrique 2009 scoorde bij mij 16,1 punten (moet nog gepubliceerd worden) en is daarmee de beste Nederlandse wijn van 2013. Op de tweede plek eindigde Avitera Rood Cuvee Speciaal 2009 met maar liefst 15,8 punten. Beide wijnen zijn overigens rood. Voor de witte wijnen heb ik de volgende twee uitgekozen: Schouwen-D®uivenland Gris+ 2012 met 15,6 punten en Wijngaard Hof van Gelderland “Groengoud” 2009 met 15,4 punten.

Cono Sur Sigle Vineyard Block no 21 Pinot Noir 2011Verrassingen

Zo loop je wel eens tegen wijnen aan die (mij) onbekend zijn. Cono Sur is zo’n verrassing voor mij. Cono Sur is een wijnbedrijf in Chili en vele wijnvrienden kennen natuurlijk al deze wijnen van Cono Sur. Ik ben er pas dit jaar tegen aan gelopen….

In dit rijtje wil ik de Cono Sur Single Vineyard Block no 21 Viento Mar Pinot Noir 2011 opnemen die het respectabele puntenaantal van 17,1 punten heeft behaald! Ik weet dat wijngek Ed ook diverse wijnen van Cono Sur flink beladen heeft met wijngekkenmedailles en dus is dít wijnhuis voor mij de verrassing van 2013! Ik hoop nog vele wijnen van dit wijnhuis te mogen proeven!

In dit rijtje wil ik ook niet onvermeld laten Tussock Jumper en de Chardonnay 2012 scoorde 13,5 punten. Goedkope Franse wijnen in een wijnreeks die mij verraste met een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Zo dat was mijn overzicht van 2013 en laten de mooie wijnen voor 2014 maar komen!

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!