De beste rode, witte en mousserende wijnen van 2015

top 3 beste wijnen van 2015Wat vind ik de beste wijnen van 2015, een moeilijke vraag.

chardonnay, vineyard greyton, south africa, wine

Kun je chardonnay vergelijken met sauvignon blanc? Kun je de mooie subtiele zuren van het koele klimaat van sauvignon blanc uit de Loire vergelijken met de aromatische zuren van de sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland.

Eigenlijk niet, maar ik probeer het toch. Diep in mijn hart ben in toch fan van de oude wereldwijnen, de subtiele terroir achtige wijnen spreken mij veel meer aan. Aan de andere kant heb je de nieuwe wereldwijnen. Veel mag er in de nieuwe wereld wijnlanden, veel meer dan in de klassieke wijnlanden, een pluspunt vind ik.

Nieuwe wereld, oude wereld. Lastige keuze.

Het gaat gewoon om de wijn. De wijn hoort een goede balans te hebben, mooie zuren met een goede body en afdronk. Bovenal moet een grote wijn mooie tonen hebben, die noemen ze complexiteit. Brede smaakindrukken waarbij je bij elke slok weer nieuwe dingen ontdekt. Zo’n wijn wordt dan geen ‘wijntje’ meer genoemd, maar dat wordt een wereldreis. Een wereldreis van geur- en smaakstoffen die je bij elke snuf of slok weer verrast.
Wijn is dan geen wijn meer die je proeft. Wijn wordt dan een verrassing en elke fles die je opent is ook een verrassing. Mijn top 3 van 2015 van de beste wijnen is een keuze die onafhankelijk is van de prijs. Altijd houden wij rekening met de prijs. Het is moeilijk om een topwijn te maken voor een laag bedrag. Wordt er wel een topwijn gemaakt voor een lage prijs dan is de wijn in korte tijd populair en dan stijgt de prijs alsnog. Je moet er dus snel bij zijn.

 

 

 

Mijn top 3 van de Beste Wijnen van 2015

 

greyton, south africa, wine
Een witte wijn, een chardonnay van Lismore, Zuid Afrika

Een chardonnay van hoog niveau. Prachtige citrustonen en toch met dik en rijp fruit. Complexiteit te over. Gewoon een superwijn. Wie wil nu niet zo een uitzicht hebben over de wijngaarden als in bovenstaande foto.

https://www.wijngekken.nl/2015/02/24/long-road-2013-chardonnay-lismore-zuid-afrika/

 

south africa wine, grenache

Piekenierskloof, Zuid Afrika. Gewoon top.

Alweer een Zuidafrikaanse wijn (en ik maar babbelen over oude wereldwijnen 😉 ). Een wijnmaker met een eigen visie, maar dat hebben ze natuurlijk allemaal. Oxidatief en voor liefhebbers en oh zo mooi. Complexiteit ten top en misschien wel de mooiste wijn van 2015.

https://www.wijngekken.nl/2015/08/28/signal-hill-2007-grenache-blanc-piekenierskloof-zuid-afrika/

pol roger, epernay, champagne

Een roseetje, geen gewone rosé, een Champagne rosé

Pol Roger, bijna het meest traditionele wijnhuis is Champagne. Gewoon klasse en een millisimé uit 2006. Prijzig? Ja, dat wel, maar dan heb je ook wel wat…

https://www.wijngekken.nl/2015/04/24/pol-roger-2006-champagne-rose-extra-cuvee-de-reserve-frankrijk/

 

Martin