De Amsterdamse Wijnmarkt 2013, een terugblik

Op uitnodiging van Mark van Bolhuis gingen wij 14 april richting de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Uiteraard was het makkelijk te vinden nadat ik Google Maps geraadpleegd had in het – grote, drukke en eindelijk zonnige – Amsterdam.

Gezellig gelegen in een souterain daalden wij het trapje af. Ik hield de treden goed in de gaten, want als er geen spuugemmertjes genoeg waren moest ik de treden ook met mijn ogen dicht goed terug kunnen vinden. Zonder problemen kwamen wij langs de caissière die ons overigens niet kende.

Miranda Beems van Miranda Beems Wine Import

Linea recta stoven wij op Mark af. Mark is eigenaar van http:/www.markvandewijn.nl. Voor Duitse wijnen ben je bij Mark aan het goede adres. Kleine wijnboeren, terroir, veel proeven en een strenge selectie zijn voor Mark een paar redenen om die wijnen te importeren. Na een uitgebreide proefsessie van ons, waar de Winterling Riesling Eastside 2012 uit de Pfalz en de Braunewell Holland Cuvee 2010 uit Rheinhessen mijn voorkeur hadden, togen wij naar het volgende tafeltje. Ondertussen genoten wij nog even van het heerlijke voorjaarszonnetje en ook genoten wij wel een beetje van de barbequelucht die de wijnen aardig verstoorde.

De volgende proeftafel was van Pomme d’Or (http://www.pommedor.nl). Martijn serveerde de ciders met veel passie en met veel achtergrondinformatie. Van cider heb ik niet veel verstand, in ieder geval niet meer dan de gemiddelde wijnliefhebber. Verrast was ik toch wel van de Frédéric Pacory Poiré AOC Domfort Prestige 2011 en van de Jean-Francois Huard Pommeau de Normandie. Ciders die weinig alcohol hebben en die heerlijk smaken in het zonnetje op het terras of als aperitief. Van die ciders van 5,5 procent alcohol heb je weinig last en ze zijn een geduchte concurrent van menige laag-alcoholwijnen.

Astrid Schreuders en Martin Kuhlman

Met de smaak van de ciders nog in de mond gingen wij naar de proeftafel van Miranda Beems van http://www.mirandabeems.com. Interessante wijnen uit Hongarije stonden hier op het menu. Wijnen die je niet in een hokje kan stoppen, maar met een heel eigen smaakpalet. Vergeet Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon, stap eens over naar Furmint en Weisburgunder en neem die gok. Wijnen met een eigen gezicht, met of zonder houtlagering. Na een heerlijk onderonsje met Astrid Schreuders van www.astridstaste.com over social media, wijn, eten en nog wat andere Hongaarse heerlijkheden, gingen wij naar Mireia van www.spanish.nl , een lieve en eerlijke Spaanse vrouw vol temperament voor haar prachtige wijnen. Degene die mij het meest bekoorden waren de 100% Verdejo uit Rueda en de Maragda 2008 uit mijn favoriete Spaanse streek Montsant.

Chris Kuhlman en Ed Huyzer in actie bij Mireia’s Import

Als afsluiter gingen wij nog langs bij Marga van Winsen van http://www.rhonevaluewines.eu. Het hele assortiment van prachtige Rhonewijnen moest eraan geloven. Veel gasten waren te spreken over de wijnen van Marga, aan de drukte te oordelen waren wij niet de enige die er zo over dachten. Het is ook altijd interessant als je Marga zo gepassioneerd hoort praten over ‘haar’ Rhonewijnen, ‘haar engeltjes’. Eigenlijk vallen Rhonewijnen nooit tegen, elke jaargang heeft een eigen gezicht. Van prachtig vol met veel alcohol tot medium volle finessewijnen. Gigonda wijnen voor in de avond of bij een diner met veel rood vlees tot lichtgekoelde Cotes du Rhone of Ventoux wijnen op het terras, nooit stellen ze teleur.
Tussen de proeftafels in heb ik nog een tal van leuke mensen ontmoet. Mensen die mij wel of niet kenden, maar die mij nooit meer zullen vergeten.

Rond 16.45 uur zochten wij het toch niet zo moeilijke trappetje weer op en spoorden de bushalte op. Natuurlijk kwam de bus met enige vertraging opdagen en wij gingen met een vol wijnhart naar huis.

Gezellige boel buiten en veel mensen bij Rhone Value Wines en Markvandewijn.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin