De 3 lekkerste Italiaanse wijnhuizen

Italiaanse wijnhuizen

Een lekker Italiaans wijntje kan niet ontbreken aan het denkbeeld van een terrasje op een warme, zomerse namiddag. Echter, wat zijn nou typische heerlijke Italiaanse wijnhuizen die bij het grote publiek nog niet bekend zijn? Italië-kenner Theo Challa van Nebbiolo Wijn geeft ons drie zeer mooie tips.

1. Roberto Ferraris

De huiswijn van Roberto Ferraris wordt gemaakt in de gemeente van Agliano Terme en behoort tot de allerbesten uit het gehele gebied voor de Barbera d’Astiwijnen. Zijn wijn is dan ook gebaseerd op de Barberadruif in een eenvoudige en stijlvolle uitvoering. De wijnstokken die gebruikt worden op de wijngaarden van Ferraris variëren qua leeftijd van 20 tot 70 jaar.

De wijnen die hiervan geproduceerd worden, hebben een hoge intensiteit en zijn niet-houtgerijpt met fijne zure smaken. De wijnen die wel houtgerijpt zijn, zijn overigens niet basaal, maar bevatten geaccentueerde vanilletonen, wat veel mensen pleziert.

2. Le Battistelle

In de gemeente van Monteforte d’Alpone worden de huiswijnen van Le Battistelle geproduceerd. De wijngaarden liggen op steile hellingen en zijn niet te bewerken met tractoren. Door middel van handwerk wordt het 9 hectare grote wijngoed gehandhaafd, waar jaarlijks ongeveer 30.000 flessen van worden samengesteld.

De grond is droog, maar met veel variatie in samenstelling. De grond bevat bijvoorbeeld veel mineralen. Hier komen volle, mediterraanse, kruidige smaken in de wijnen uit voort en dit is ook de reden dat Le Battistelle een internationaal certificaat heeft gekregen.

Italiaanse wijnhuizen

3. Sartarelli

De familie Sartarelli produceert al jaren wijn op basis van de Verdicchiodruif. Hiervan maken ze 5 verschillende soorten witte wijnen; de Verdicchio Classico, de Tralivio, de Balciana, de Spumante Brut en de Verdicchio Passito.

De Verdicchio Classico heeft een hoog niveau voor een betaalbare prijs. De Tralivio is intens en kruidig met een frisse, fruitige smaak. De Balciana is een bijzondere wijn vanwege het gebruik van overrijpe druiven. Deze wijn wordt hoog geprezen en heeft over de jaren heen zijn aromatisch karakter weten te behouden.

In de zomer worden de druiven van mindere kwaliteit verwijdert, waardoor de rest van de druiven het beste kan rijpen. Dit gebeurt allemaal op de 50 hectare wijngoed van de familie Sartarelli in de gemeente van Poggio San Marcello. De grond is verdeeld over verschillende percelen, waarvan de Coste del Molino, Tralivio en Balciana de belangrijkste zijn.

Zoek jij naar de lekkerste Italiaanse huiswijn? Eentje die je misschien nog niet eerder hebt geproefd? Kies dan voor de wijn van Roberto Ferraris, Le Battistelle of Sartarelli!