Column – Martin Kuhlman “Cotes de Jura”

Op dit warme vakantieadres kan een overheerlijke Cotes de Jura die gemaakt is van de alombekende Chardonnaydruif niet ontbreken.

De Cotes de Jura strekt zich uit van Salins in het noorden tot en met Saint-Amour in het zuiden. Een behoorlijk gebied dat 80 kilometer lang is, gelukkig maken ze in de Jura niet veel bulkwijnen. De Cotes de Jura is wel de laagste in de klasse van de AOC wijnen.

Normaal worden de witte Cotes de Jura wijnen gemaakt van de Savignin of de Chardonnay druif, dit in tegenstelling tot de grotere wijnen van de AOC’s: Etoile, Arbois en de overheerlijke, maar heel dure Chateau Chalon die alleen van de Savignin druivensoort worden gemaakt.
Deze Cotes de Jura, gemaakt van de Chardonnay druif is heerlijk vettig met een kruidige ondertoon. In tegenstelling tot zijn broertjes en zusjes uit de Bourgogne waar deze druivensoort de boventoon voert, ontbreekt het bij deze wijn aan een bepaalde hoeveelheid aan zuren en complexiteit. Hiervoor in de plaats krijg je gewoon een mooie volle wijn waar gewoonweg niets op aan te merken is. Sappige Chardonnay fruitigheid met een bepaalde klasse. Niet de top van Frankrijk, maar zeker zeer aangenaam.
Eventueel toch de volgende keer maar aan de Vin Jaune? Wie zal het zeggen, ik weet het nog niet maar het zal er zeker  wel van gaan van komen! Misschien niet op deze vakantie, maar toch zeker een flesje mee naar huis nemen moet gaan lukken, en misschien wel twee flesjes.

Martin

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!