Na ruim 2 weken zuidoost Frankrijk is het tijd om naar ons vakantiehuis in de Dordogne te vertrekken en te kijken of het onkruid niet te hoog staat “ieder voordeel heeft zijn nadeel” zullen we maar zeggen.
We rijden eerst nog langs Saint Peray en Cornas in de Rhône vallei, maar gunnen ons niet de tijd om het proefglas te heffen. Het massief centraal wat volgt geeft mooie landschappen en dito vergezichten, helaas steeds meer verpest door windmolenparken net als in eigenland en bij onze oosterburen en vaak met “stilstaande” wieken. Ik zeg “heel efficiënt die groene energie”.
Ook hier hebben we de mogelijkheid tot vineuze bezoekjes in bijvoorbeeld De Côtes de Forez waar op vulkanische terroirs lekkere sappige rode wijnen van de Gamay druif worden geproduceerd of de Côtes de Auvergne waar ook met o.a. Pinot Noir en Chardonnay gewerkt word. Jammer want deze wijnen zijn vaak echt onderscheidend.
Maar we hebben ons zinnen gezet om een tussenstop onder de grond te maken! Vlakbij toeristentrekpleister Rocamadour ligt de indrukwekkend grot Gouffre de Padirac en dit bezoek stelt ons zeker niet teleur met een boottochtje op de ondergrondse rivier en grot zalen van 100 meter hoog en de indrukwekkende entrée van ruim 30 meter in omtrek.
Bij ons huis aangekomen is er altijd veel aan en in het pand te doen, dus buiten wat bezoekjes in de Bergeracstreek bij mijn huidige leveranciers in Pécharmant en Monbazillac. Wilde ik dit keer eens richting Cahors met zijn “zwarte” wijnen en bij een door mij nog niet bezochte wijnboer langs te gaan. Wel zijn wijn al een keer geproefd, zuiver en zeer traditioneel.
Al sinds 1610 produceert de Familie Jouffreau op Domaine Clos de Gamot wijnen en is Guillaume Jouffreau hier in 1885 verantwoordelijk voor het voortbestaan van Cahors als wijngebied. Door zijn inspanningen om na de phylloxeraepidemie van 1882 de enige overlevende auxerois (malbec) wijnstokken zo te enten dat ze resistent worden voor deze druifluis.
De nieuwe stokken worden niet alleen in de eigen wijngaarden geplant maar ook in de andere wijngaarden van het gebied. Heel bijzonder is hier de Cuvée Centenaire deze wordt alleen in de beste jaren gemaakt van de nog overgebleven wijnstokken die geplant zijn in 1885 en de paar trossen die deze bejaarde oudjes nog leveren. De laatste jaargang van deze wijn is gemaakt in 2005 dus van 120 jaar! oude stokken.
Dus op bezoek dan maar en zonder afspraak… oeps zal dat goed gaan! Want op de voor Franse begrippen zeer strakke en goed werkende website staan alleen niet de openingstijden vermeld.
Vandaag is het prima weer voor een proeverij met dat druilerige weer. Aangekomen op het Domein ziet het er alleen erg verlaten uit. Hier zeker geen luxe oprijlaan met palmbomen en marmer maar meer een met asfalt verhard karrenpad.
We willen eigenlijk al rechtsomkeer maken als we niemand bij de gebouwen aantreffen, totdat er ineens een heer in blauw werkkostuum verschijnt, ons wenkt en vraagt of wij misschien iets willen proeven. We volgen hem naar de acceuil “ontvangst”en daar krijgen we buiten veel wijnen ook op vurige toon flink te horen over hoe bureaucratisch Frankrijk te werk gaat.
Zeker sinds de komst van die ene monsieur met de naam van ons kikkerlandje. Bijvoorbeeld ook de reden waarom hij geen openingstijden op zijn website vermeld heeft.
Had hij dit wel gedaan dan zou hij standaard aangeslagen worden voor een x aantal personeelsleden ondanks dat hij altijd persoonlijk de mensen ontvangt en zo heeft Monsieur Jouffreau nog veel meer histoires te vertellen over hoe hardwerkende en ondernemende Fransen gedwarsboomd worden door de overheid. Maar waar en in welk land is de papierenmolen niet de baas.
Ondertussen proeven we wel flink wat wijnen, Clos de Gamot 2008, 2009 beide zeer elegant en verfijnd voor een Cahors en de Malbec druif, vooral de 2009 is zeer goed gelukt, bijna Bourgondisch. Ook krijgen we met veel trots de “mannen” cuvée Clos St. Jean afkomstig van rotsige wijngaarden op de hellingen aan de Lot in het glas.
Deze krachtige en tanninerijke wijnen kunnen zeer goed de tand des tijd doorstaan. 2001, 2000, 1999 en vooral de 1998 maken veel indruk en komen nog zeer jeugdig over en gaan dus nog jaren mee.
Er zijn hier nog veel oudere jaargangen te verkrijgen, en door deze oudere wijnen nog te verkopen en te laten proeven kan monsieur Jouffreau met veel plezier de bezoeker een goed voorbeeld geven van hoe mooi deze wijnen zich kunnen ontwikkelen. Fijn zo’n adres zeker voor mensen die een goede wijnkelder ontberen.
Helaas de cuvée Centenaire van 2002, want de 2005 is nog niet in de verkoop, komt deze morgen niet in het glas maar we nemen er wel een paar mee om thuis te proeven.
De wijnen van Clos Gamot zijn bij Vins Simple Simply Wines alleen op bestelling verkrijgbaar neem gerust contact op.
Tim Bos
Vinoloog en eigenaar van VinsSimple.nl