Column – Tim Bos “Wijn en Chocolade”

Tim Bos

De al om gevestigde mening in de wijnwereld is dat wijn en chocolade niet goed samengaan, hooguit met Banyuls, Port en andere versterkte wijnen.

Nu kreeg ik de kans om de proef op de som te nemen op de afgelopen Wineprofessional in de Amsterdamse RAI. Hier werd een chocolade-wijnproeverij georganiseerd door Original Beans een zeer groen bio-merk in Grand Cru Chocolade. Welke volgens hun brochure veel gebruikt wordt in Michelinsterrenzaken, we waren dus benieuwd.

Wijn en chocoladeEerst een korte uitleg door de gastheer en gastvrouw over hoe we chocolade precies moeten proeven.
• Eerst ruiken aan de chocolade en daarna op de tong leggen en langzaam laten smelten op de tong, vervolgens nogmaals ruiken.
• Als je dit gedaan had en al of niet proefnotities gemaakt had, dezelfde procedure met de betreffende wijn, dus eerst chocolade en dan de wijn.

Nu dan de proeverij van 4 soorten chocolade uit diverse landen en terroirs, als je de beschrijvingen leest komen er al associaties met wijn in je op.

• De 1e Chocolade Beni Wild Harvest 66% cacao uit Bolivia, direct uit het regenwoud van wilde cacaoboom, dus niet van plantages. Een zachte chocolade, fruitig en boterig.

Deze proefde we met een witte Côtes du Rhône Village, Sablet, Domaine Grand Bourjassol 2008, een zeer traditioneel gemaakte witte wijn met een mooi gerijpt en oxidatief toontje, gedroogd fruit en noten en zeer droog maar wel met zachte zuren.

De combinatie chocolade met deze wijn is verre van ideaal de wijn wordt in de smaak zeer vlak en de chocolade wat ijzerig. Mijn oordeel een 5 voor de combi.

• De volgende chocolade is de Cru Virunga 70% cacao uit Congo. De plantages liggen in het Virunga National Park waar nog de laatste berggorilla’s voorkomen. Een wat stevige mooie chocolade met fijne bittertonen.

Samen met een Jurançon van Domaine Bordenave Coustarret uit 2010. Een zeer complexe zoete wijn die ook een zeer mooie zuurgraad heeft. Hier gaan chocolade en wijn veel beter samen, al vind ik dat de wijn in de combi de overhand heeft. De zuren in de wijn komen nog wat beter naar voren. Mijn oordeel een dikke 7.

• Hierna krijgen we de Piura Porcelana 75% cacao uit Peru gemaakt van een zeldzame witte (lichte) cacaosoort. Een zachte complexe boterige chocolade met een fijne zuurgraad.

De combinatie is nu samen met Chateau Pech Redon 2010 uit de Languedoc. Deze wat boerse droge nog jonge wijn (tannines) gaat niet perfect samen met de wat boterige chocolade. Mijn oordeel een 6-, met de Virunga is de combinatie zeker beter een 7.

• De laatste chocolade is de Esmeraldas Milk 42% “Arriba” cacao uit het regenwoud van Ecuador. Deze chocolade is bijzonder omdat aan de naar karamel smakende fijne chocolade wat zeezout is toegevoegd voor meer bite.

We proeven nu samen met bubbels uit Spanje Cava Brut Nature Castell d’Age, een prachtige gerijpte droge mousserende wijn met brioche en sherrytonen. Een verassende zeer fijne combi waarin chocolade en wijn het beste van zich zelf laten zien. Oordeel 8-

wijn en chocolade

De laatste wijn een Rasteau Vin doux Naturel 2009 van een zeer beperkte oplage van 24 flesjes is een zoete specialiteit uit de Rhône gemaakt door Domaine Coteaux des Travers. Deze kunnen we proeven met alle chocolades. Maar hij paste het beste bij de Cru Virunga het zoete en fijne bittere van de chocolade gaat perfect bij deze wijn met bijna hetzelfde karakter. Een dikke 9, genieten dus..

Conclusie: chocolade en wijn gaan zeker veel beter samen als vaak beweerd wordt, alleen is het belangrijk om de zuurgraad in de wijn in de gaten te houden. Wijnen met relatief wat hogere zuren gaan vaak beter samen, zeker in combinatie met wat natuurlijk zoet in de wijnen. Jonge rode wijnen met tannines geven problemen, dus wat rijping om deze te laten versmelten is zeker nodig. En dan is bij bittere chocolade natuurlijk zoet in de wijn niet eens echt nodig. En onderschat de invloed van de druivensoort niet. De Grenache van oude stokken in de laatste geproefde wijn de Rasteau geeft al wat cacao-achtige aroma’s aan de wijn.

Ik zeg altijd maar gewoon proberen en durven te combineren.

Tim Bos
(vinoloog en eigenaar van Vins Simple, Simply Wines)