Column – Tim Bos “Vrouwenwijn” een Merlot uit Pomerol

Tim Bos

In mijn vorige column ging het over een echte “mannen”wijn de Madiran van Alain Brumont. Dus nu tijd voor iets soepelers.

Na eerst al kennis te hebben gemaakt met de zeer sympathieke Monsieur et Madame Duroux op een plaatselijke wijnmarkt in Lalinde in de Perigord “Dordogne” en hun goddelijke Pomerol te hebben geproefd onder de platanen beschut voor de zomerse zon, gingen we nu net voor oud en nieuw bij ze langs voor een bezoek op Chateau Thibeaud Maillet.

De afspraak is na de lunch en Pomerol is maar een klein, maar fijn wijngebied en dus bezochten we zelf voor een lekker hapje eerst het unesco monument en beroemde wijndorp Saint-Émilion met helaas meer wijnwinkels dan restaurants die open zijn. Maar gelukkig vinden we wat, want een bodempje voor de proeverij van straks is altijd fijn.

foto 1foto 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Chateau Thibeaud Maillet Grand Vin de Bordeaux ligt in het meest noordoostelijke puntje van de Appellation d´Origine Contrôlée Pomerol. Direct grenzend aan wijngebied Saint Emilion en heeft als directe buurman Chateau Le Bon Pasteur van de beroemde Oenoloog en “flying-wijnmaker” Michel Rolland.

Maar ook Chateau Gazin, l’Evangile en ook de meest beroemde wijn van heel Bordeaux of misschien wel de wereld Pétrus “in ieder geval een van de duurste”. Ligt op maar 400 meter van de 2 hectare wijnstokken van Monsieur Duroux, die een wijn produceert die kwalitatief zeker niet onderdoet voor zijn hooggeachte buren, maar qua prijs nog bereikbaar is.

Roger Duroux ontvangt ons hartelijk en nodigt ons eerst officieel uit voor een gesprek in zijn office waar hij deftig plaats neemt achter zijn bureau. Mr Duroux, met zijn 83 jaren, is een man met veel levenswijsheid en respect voor zijn buur collega’s die vaak astronomische bedragen vragen voor hun sapjes van de Merlotdruif. En ondanks zijn leeftijd gaat hij er met veel plezier voor om de beste en lekkerste wijn van zijn druiven te maken. Zijn motto is dan ook: ‘Als ik er niet meer ben, dan ga ik pas met pensioen!’

Nu tijd om in de kleine, maar zeer nette Cave wat te gaan proeven. We beginnen met de jongste jaargang 2011 met uitbundig fruit van kersen en bessen, vol, gul, rijk en heel sappig met veel lengte. En daarna de 2010. Volgens Mr. Duroux een jaar waarin het eigenlijk niet beter kon en dat proeven we. De wijn heeft veel meer structuur dan de eerste al heel erg lekkere wijn en heeft zelfs wat portachtigs: rijpe pruimen

foto 3foto 4

 

 

 

 

 

 

 

 

en kersen en veel warmte en toch niet te zwaar. Een grote wijn uit een van de grootste Bordeauxjaargangen sinds 1961.

En ook de dames in het gezelschap zijn super enthousiast. Het geheim van Pomerol is toch weer het speciale terroir. De bodem, de speciale kiezel en zand en ijzerhoudende klei “crasse fer” en de wijnstok Merlot ondergaan hier het meest ideale huwelijk.

foto 5

foto 6

 

 

 

 

 

 

 

Bij Thibeauld Maillet is de aanplant bijna 100% Merlot. En is deze druif niet voor niets vaak erg gewild bij de dames! Gulle soepele en toch complexe wijnen die jong al heel erg lekker zijn, maar ook heel lang kunnen rijpen tot de wijnschatten in onze kelders.

Roger zegt: “Jong is mijn wijn het gezondst, vanwege de nog prominent aanwezige “rijpe”tannine, maar vanaf 10 tot wel 30 jaar na de oogst het lekkerst!” Dus wie geduld heeft geniet het meest, maar dat hoeft zeker niet.

Helaas zijn er geen oudere jaargangen te proeven. Hier worden ook ieder jaar alle 8 tot 10 duizend flessen snel verkocht. Mr. Duroux is als Vigneron Indénpedant zelf verantwoordelijk voor de verkoop van zijn wijnen en dat doet hij tegenwoordig ondersteund door zijn dochter Geneviève met verve.

Gelukkig is er voor mij als kleine importeur nog wat voorraad van deze topper uit 2010 en kan ik deze nu zeer beperkt via mijn webwinkel Vins Simple Simply Wines aanbieden: HIER VERKRIJGBAAR!

Tim Bos

Aanvulling van de WijnGekken:

Mooie wijn zo lijkt het mij, maar flink geprijsd. Geld ongetwijfeld waard, maar wil je toch een mooie wijn voor een wat vriendelijkere prijs kijk dan eens naar Chateau Champarel 2005 uit Pécharmant!