Column – Tim Bos “Op zoek naar de platte oester”

Tim Bos

Tegenwoordig met de smartphones en zo is het steeds beter mogelijk om je kampeervakantie qua weer op het laatste moment af te stemmen op de meest ideale omstandigheden.

Kiezen we dit jaar voor de Alpen of voor de kust? Nou zijn wij wel van die makkelijke types die niet van tevoren reserveren ondanks onze vakantie in het hoogseizoen.

Bleek weken van te voren onze 1e keuze Bretagne af te vallen vanwege druilerig en koel weer. Zien de voorspellingen er nu veel beter uit dan de onweerachtige Alpen.

Foto 1foto 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Dus op weg naar mijn favoriete wijn & spijscombinatie oesters met Muscadet. Bij onze eerste stop in Normandië in het Mondaine Deauville-Trouville zijn op de Marché aux Poissons geweldige Creuses te koop en ook in de restaurants hebben ze heerlijke oesters en dito Muscadet.

Maar mijn favoriete oester, de platte uit Belon “minder vet en dik als goede creuses maar intenser en supermineraal van smaak met iets van hazelnootjes” kan ik nog niet vinden.
Verderop in Bretagne kunnen we toch zeker wel slagen?

foto 3foto 4

 

 

 

 

 

 

Bij onze tweede stop in het uiterst noordwestelijke puntje van het Franse vasteland het plaatsje Conquet verkopen ze ook alleen maar Creuses en die uit Cancale zijn zeker geen straf voor de smaakpapillen.

Bij ons bezoek aan het schilderachtige Quimper is het net te laat voor de vismarkt en zijn de oesterverkopers al aan het lunchen.

Bleef er niets anders over om via het kunstenaarsstadje Pont-Aven naar Belon af te reizen het dorpje waar de platte oester nog gecultiveerd wordt en gelegen aan een wonderschone fjordachtige inham die diep het groene landschap binnendringt.

foto 5

foto 7foto 6

 

 

 

 

 

 

En gelukkig hier zijn nog een aantal kwekers die de platte supervers zo uit de zee verkopen wat een feest “en voor de Hollander nog belangrijker” wat een sympathieke prijzen. We nemen maar een klein kistje mee naar de volgende camping in Quiberon direct aan zee. Hier komen zo vroeg aan dat we samen met de Fransen nog een emmertje kokkels, palourdes en zelfs een wilde oester van het wad konden rapen. De Franse campinggasten doen dit zeker elke dag zo aan hun postuur te zien.

foto 8foto 9

 

 

 

 

 

 

En nu tijd om te gaan genieten van dit fijne zeefruit. En dat met een fles Muscadet Goulaine van David & Duvallet uit het super jaar 2009, die ik speciaal helemaal uit Nederland uit mijn eigen assortiment voor dit moment heb meegenomen. (HIER te bestellen)

Want een betere keuze bij deze platte oesters heb ik nog niet gevonden. Een ware smaakexplosie!
Gelukkig heb ik er nog voldoende flessen van op voorraad, want nu in Nederland schijnt het seizoen voor de Zeeuwse platte oester er ook weer aan te komen.

En wat het weer betreft de bijna 3 weken stralende zonneschijn en dito temperaturen in Bretagne zijn ook redelijk uniek te noemen.

Tim Bos

Vins Simple Simply Wines