Column – Tim Bos “Mannenwijn”

Tim Bos

Je hebt zo van die dagen dat je zin krijgt in een stevig glas wijn en zeker omdat er vandaag een eendenborst op het menu staat ging ik al vroeg in mijn kelder shoppen.

Niet dat een eendenborst een stevige of krachtige wijn behoeft, integendeel het tamme exemplaar dat we vandaag gaan verorberen vraagt of smeekt eigenlijk om een sappige en elegante wijn met juist voldoende structuur om het smeuïge vetlaagje van deze hoogvlieger aan te kunnen.

Margret de Canard zoals de Fransen dit borstje van de eend noemen is een specialiteit uit vooral de Sud Ouest “zuid-westen” van Frankrijk. En zag ik nu niet tussen mijn wijnvoorraad een gerijpt exemplaar uit dit gastronomische gedeelte van Frankrijk liggen.

Een mooi exemplaar zelfs! Uit het jaar 1996, Vieilles Vignes van de beste producent uit de betreffende Appelation, Alain Brumont. Madiran dus, een bak met wijn van hoge concentratie en smaak intensiteit.

Eén probleempje Frederike mijn vrouw houdt niet van de Tannat druif waar deze wijn van gemaakt is. We hebben van alles geprobeerd jong en oud van verschillende producenten, maar iedere keer krijg ik te horen leer, dierenvacht”en dan zo’natte” en wat een tannines..!

Maar vandaag laat ik mij niet weerhouden door deze kreten van mijn eega, bij het drinken van deze wijn. We gaan het gewoon weer proberen misschien zijn de tannines bij deze jongen van 17 jaar oud versmolten tot zachte zijde en overheersen de bessige aroma’s de tertiaire geuren.

Foto 1foto 2

Overschenken ik een karaf laat ik meestal bij hele oude wijnen achterwege.

Ik vind het vaak spannender om ze in het glas te laten ontwaken.

Wow wat een wijn is dit zeg, zelfs de kurk ziet er nog jeugdig uit. Mooie granaat tot robijn rode kleur met een zeer lichte ontwikkeling.

Heel veel zwart fruit zoals cassis, wat mint en nieuw zadelleer rijpe tomaatjes en paprika.

De dronk is sappig met veel concentratie en fruit en super mooie afgebouwde tannines bijna zacht in de lange, lange afdronk. Robert P. zou zeggen 91pnt. En bij de knapperige rosé gebakken eend gaat hij geweldig, zeker met de zelfgebakken goud gele frietjes zoals in de beste Franse traditie. “Op speciaal verzoek van mijn zoon Bruno”

foto 3

Toch ook dit keer weer een dikke nee! Terwijl als ik een oudere wijn van het type betere Bordeaux of Bourgogne openmaak ik meestal met minder dan de helft van de fles genoegen moet nemen.

Nu gelukkig niet de godendrank is helemaal voor mij Madiran een echte “Mannenwijn”.

Tim Bos

Vins Simple Simply Wines