Column Tim Bos – “Kan ik deze bewaren?”

Tim Bos

Vaak wordt er door de wijnkenner en liefhebbers interessant gedaan als het gaat om het bewaren van flessen wijnen. Meestal “speciale” en kostbare wijnen……

Nu kwam ik op de Excel sheet van mijn wijnkelder laatst de laatste fles tegen van de door mij ooit 6 weggelegde Anjou Rouge Vieilles Vignes van Chateau de Fesles uit het zeer warme jaar 2003.

Voor de wijn producent Bernard Germain in kwestie is deze wijn maar bijzaak. De ruim 80 jaar oude Cabernet Franc stokken staan aangeplant op een wijngaard waarvan het terroir niet zo geschikt is voor de Chenin Blanc.

En Chateau de Fesles is beroemd om de Bonnezeaux een top edelzoete “dessert”wijn van de voorgaande druif.

Maar wel een erg lekkere bijzaak. Maar kan hij ook goed rijpen? Extreem warme jaren zoals 2003 staan vaak niet te boek als geweldige bewaarjaren en qua aanschafprijs van 5-6 euro kun je deze jongen ook niet echt prestigieus noemen.

Dus hier maar wat proefnotities door mij van deze wijn door de jaren heen.

24-9-2007 Donker robijn rijp en rond, veel rood fruit gegrilde paprika, chocolade, aards en wat teer. Vol, dik en sappig rijp fruit zachte tannine en zuren bewaren 86 punten tot 2008/2010. Bij een blinde vink met bloemkool

8-11-2008 Nog jeugdig van kleur mooi dik fruit en rijp vegetaal. Vol zacht sap en een mooie balans 82-83 punten tot 2010. Met vrienden op een hotel kamer in Traben-Trabach aan de Moezel.

12-4-2009 Vol en rijp mooi ontwikkeld vineus 85 punten bewaren tot 2010. Bij met kruidenkaas gevulde kalfsschnitzel en asperges.

27-7-2009 Mooi complex Cabernet Franc bouquet. Vol en krachtig sap en een mooie balans en afdronk 84 punten tot 2010. Bij een Barbecue in de Dordogne

19-12-2010 Krachtig kersen bosgrond en zwart fruit. Krachtige structuur mooie ontwikkelde wijn met een redelijke diepgang 83 punten. tot 2012. Geschonken bij het verjaardagfeest van mijn vrouw.

1-4-2013 Mijn laatste fles dit jaar met de Pasen bij de kalfsrollade met cêpes. Mooie neus licht ontwikkeld ook qua kleur, tabak rijpe rode paprika zwart fruit met veel diepte. Sap fruit en kruidigheid met een goede balans soepel lange afdronk, 85 punten. Zou nog 1 a 2 jaar kunnen liggen

Conclusie wijn nooit bewaren maar drinken! Of gewoon wat meer flessen van de wijn kopen en er langzaam achterkomen dat je er altijd te weinig van hebt aangeschaft ;-). 2003 was voor rode Loire wijnen gemiddeld beter als in het nog warmere Bordeaux, getuige de ook maar 12,5 % alcohol in de geproefde wijn.

Voordat de door de uit Bordeaux afkomstige wijnfamilie Germain het Chateau de Fesles in bezit kreeg in 1996 was het een aantal jaren eigendom van de beroemde Franse Pâtissier Gaston Lenôtre vanwege de nagenoeg perfecte dessertwijn Bonnezeaux die hier geproduceerd wordt.

En welke in goede jaren over een fabelachtige bewaarpotentie beschikt. Ik heb gelukkig nog 2 flessen uit 1997 met een mooie warme nazomer ideaal voor edelzoete wijnen.

Tim Bos

Vins Simple Simply Wines