Column Tatiana – Champagne is dood, leve sparkling

english sparkling wineTo sparkle or not to sparkle, that’s the question.

Hoe vaak gebeurt het dat we op de snelweg rijden en verwachten via links ingehaald te worden door die veel snellere auto die je al in je binnenspiegel hebt zien aankomen? En hoe vaak gebeurt het dat je onverwacht via rechts wordt ingehaald en je jezelf de vraag stelt of je wel goed in je spiegels gekeken hebt? Misschien geldt ditzelfde wel voor de champagneboeren uit Frankrijk.

english sparkling wine 2Er wordt al lang (mousserende) wijn gemaakt in Engeland. Je zou zelfs een avondvullend debat kunnen voeren over waar de oorsprong van de mousserende wijn ligt: Frankrijk of Engeland. Feit is dat de steeds hoger wordende gemiddelde temperaturen van Sussex in het zuiden van Engeland een bijna ideaal wijnbouwgebied maken, terwijl de Champagne streek moet vrezen dat het er niet te warm gaat worden. Daarbij komt in Sussex dezelfde marine kalk voor als in de Champagne (beide lagen in de oertijd onder water en bij beiden is de kalkafzetting tot vlak aan de oppervlakte.

Er worden in Engeland zowel dezelfde druiven gebruikt als in de Champagne, namelijk Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier als dezelfde traditionele bereidingsmethode, de Méthode Traditionelle. Toch heeft de Engelse sparkling wine een andere stijl dan de champagne. De frisheid is iets nadrukkelijker aanwezig en ze hebben vaak een hint van citroen. Deze frisheid is te danken aan de hoge zuurgraad, die men jaren heeft geprobeerd tegen te gaan maar die nu met open armen ontvangen wordt. Die hoge zuurgraad is het resultaat van de koelere Engelse zomers en vaak de kortere tijd dat de wijn op de lie (een laag van gist residu) ligt. Daar waar champagnes rijk en brioche-achtig kunnen zijn en het goed doen bij vis en romige sauzen, zijn de Engelse sparkling wines tong tintelende aperitief wijnen met een frisse hint van citroen in de neus die het fantastisch doen bij zeevruchten.

english sparkling wine 3

Wat het weer betreft, heeft de lente in Sussex al dusdanig goede temperaturen laten zien dat hoop bestaat dat de Chardonnay en Pinot Noir een mooi wijnjaar tegemoet treden. Dit komt de kwaliteit van de mousserende wijn weer ten goede. Er zijn zelfs al wijnboeren die internationale prijzen winnen met hun mousserende wijnen, bijvoorbeeld Bluebell Vineyard Estates.
Zullen de alom geroemde champagnes straks door Engelse sparkling wine kunnen worden ingehaald of zullen de wijnboeren in de Champagne op tijd naar rechts kijken in plaats van hun vizier op links te houden? Maar ja, dan is er nog het debat over wie er nu aan de juiste kant van de weg rijdt…….

Ach, ik heb in ieder geval een flesje sparkling koud liggen!

Tatiana Klompenhouwer
Aankomend Vinoloog en eigenaar Tatiana Wijn en Advies