Column – Patricia de Keijzer “Witte wijn”

Patricia de Keijzer

Op zich heb ik geen favoriete witte wijn, maar als ik mijn voorkeur voor een witte druif zou moeten geven dan ga ik voor de Chardonnay of Riesling.

En dan mag de wijn voor de Chardonnay een volle vette zijn en de Riesling droog en strak zijn.

En dat is dan ook mijn probleem hier. Ik heb hier nog geen echt lekkere stille witte wijn gevonden.
Wel een heerlijke mousserende witte wijn, een prima prosecco en zelfs een dessertwijn waar ik van blijf snoepen. Maar een stille witte wijn is me nog niet gelukt. Lichtelijk jaloers word ik dan ook als ik al die proefnotities op onder andere facebook lees. In Nederland is het niet moeilijk om voor een betaalbare prijs een lekkere witte wijn kopen.

Hier ben ik echt nog op zoek naar een witte wijn.

wijn 22Zo heb ik een Braziliaanse witte wijn geproefd van Miolo. Over de rode wijn was ik erg tevreden en dus was ik nieuwsgierig naar wat wit te bieden had. Ik zag 2 flessen Chardonnay staan, de Reserva (duurder) en de Seleçao. Die laatste was een blend van Chardonnay en Viognier.

Helaas hadden beide een rare afdronk. Een beetje een verkeerd zoetje, wat me doet denken aan hars in Griekse wijnen. Of aan een witte wijn die te lang in de zon heeft gelegen. Voor mij niet voor herhaling vatbaar.

Van het wijnmerk Aurora had al een prima prosecco gedronken en ook een lekkere dessertwijn. Benieuwd was ik naar de stille wijn. Ook daar had ik voor de Chardonnay gekozen. Maar ook deze wijn viel tegen. Wederom dat rare zoetje bij de afdronk. Ik kan het niet helemaal plaatsen wat het exact is maar het is voor mij niet aantrekkelijk.

Omdat ik tot nu toe nog geen lekkere witte Braziliaanse wijn had gevonden ben ik toch maar overgestapt op een import wijn. Dat vind ik qua keuze wat moeilijker, omdat de prijzen hier nu eenmaal een stuk hoger liggen. Een fles wijn waar je in Nederland ongeveer 10 euro voor betaalt, betaal je hier ruim 18 euro voor. En dan is het nog maar de vraag of het dat waard is. En ook daarbij heb ik wel eens een echte misser gehad en erger nog, ook in die categorie heb ik nog geen favoriete witte wijn kunnen vinden.

Komende week vlieg ik naar Nederland en ik weet al wat op mijn boodschappenlijstje staat. Een witte wijn (of twee)! En bij terugkomst in Brazilië ga ik gewoon weer op zoek. En mocht het me niet lukken dan verwijder ik gewoon alles wat met wijn te maken heeft op mijn facebook. Kom ik ook niet in de verleiding.

Proost!

Patricia de Keijzer