Column – Patricia de Keijzer “Liefde voor wijn”

Patricia de Keijzer

Verliefd werd ik op wijn toen ik woonde op Curaçao. Daarvoor had ik wel eens geflirt met wijn, maar het was wisselvallig. In een restaurant kon ik echt genieten van wijn en als ik dan in de kroeg kwam werd dat meteen weer teniet gedaan.

Maar op Curaçao schonken ze over het algemeen betere wijnen. En toen er een winkel werd geopend waarbij je eerst de wijn mocht proeven, voordat je wijn kocht en zo ook de diversiteit van de verschillende wijnen kon proeven, was ik verkocht.

Terug in Nederland ben ik begonnen met een wijncursus (WSET2). Eigenlijk toevallig omdat de slijterij waar ik wijn kocht de cursus hield. En het leek mij wel een goed idee om mijn gevonden liefde voor wijn te vervolgen. Er ging een wereld voor me open. Het beste aan de cursus vond ik dat ik voor het eerst verschillende wijnen naast elkaar kreeg te proeven, waardoor je ook echt het verschil van de wijnen kon proeven.

Na deze cursus was ik zo enthousiast dat ik verder wou gaan. Maar het vervolg van deze cursus liet helaas op zich wachten.

Een wijnreis naar de Champagnestreek, Elzas en de Moezel had mijn liefde voor wijn vergroot. Dus ben ik verder gaan zoeken en kwam ik uit bij SWEN2.

Toch weer een andere cursus, veel geleerd maar er werd me ook duidelijk gemaakt dat er nog veel te leren valt. En na een serieus examen met het proeven van wijnen wist ik het zeker, ik wil verder in wijn. Hoe en wat wist ik nog niet maar daar zou ik zeker achter gaan komen. Mijn verliefdheid in wijn was namelijk omgeslagen naar een houden van.

Terwijl ik aan het nadenken was over mijn toekomst in de wijn kwam plotseling het bericht dat we de mogelijkheid hadden om in Brazilië te gaan wonen.

Een kans die we niet voorbij konden laten gaan. Maar Brazilië en wijn? Zuid-Amerika staat bekend om zijn wijnen, maar Brazilië komt daar niet in voor. Er was mij niet veel bekend over Braziliaanse wijnen.

Ondertussen schrijf ik dit op Braziliaanse bodem en ben me aan het verdiepen in Brazilië, haar wijnen en de cultuur daar omheen……

Patricia de Keijzer