Column – Patricia de Keijzer “Het WK en wijn”

Patricia de Keijzer

Onlangs was ik in mijn favoriete wijnwinkel in Brasilia, het is geen echte wijnwinkel maar een soort van groothandel met een geweldige wijnkelder, en daar kwam ik zowaar wijn tegen met het WK logo.

Een officiële Fifa world cup Brasil wijn!

Nieuwsgierig als ik ben moest ik deze wijn natuurlijk meenemen. Voor een Braziliaanse wijn vond ik de prijs aan de hoge kant, ongeveer 14 euro per fles.

VoetbalwijnOp de rode wijn staat een leuke tekst dat de wijn een hommage is aan het voetbal. De inspiratie van de 11 spelers zit ook in deze fles.

Er zitten dan ook 11 verschillende rode druiven in deze wijn (Merlot, Cabernet Sauvigon, Tannat, Teroldego, Touriga Nacional, Nebbiolo, Alicante, Ancelotta, Tempranillo, Malbec en Pinot Noir).

Op de fles wit moest ik een paar keer kijken maar daar staat niet op welke druiven gebruikt zijn voor deze wijn.

Er staat niet veel meer op dan dat de geselecteerde druiven garant staan voor de kleur, geur en smaak van de wijn.

Doordat ik geen echt lekkere Braziliaanse witte wijnen hier kan vinden moet ik vaak aan de tekst denken die ik in mijn cursus heb gelezen, if it grows with it, it goes with it. Met andere woorden de wijn uit de streek past vaak uitstekend bij het eten uit de streek.

In het geval Brazilië past daar een rode wijn altijd beter bij het eten (rundvlees, in ieder geval veel vlees met bruine bonen) dan wit. En dit is daar dan weer een mooi voorbeeld van dat rood meer aandacht krijgt dan wit.

Voor wat betreft de smaak van beide wijnen kom ik niet verder dan het waarschijnlijk een belevingswijn is. Ik vermoed dat de wijn tijdens een spannende WK wedstrijd beter smaakt dan dat nu het geval is.

En anders zou ik er een bewaarwijn van maken die prima past bij de gadgets van het WK 2014.

Patricia de Keijzer