Column Patricia de Keijzer – Expovinis Brasil 2014

Patricia de Keijzer

Eind tijdje geleden was in São Paulo de grootste wijnbeurs van Zuid Amerika, Expovinis Brasil 2014.

Het was toevallig in een periode dat ik in São Paulo zou zijn. En als wijnliefhebber kon ik dat niet aan me voorbij laten gaan. De beurs duurde in totaal 3 dagen, de tweede dag kwam mij het beste uit.

Om 13.00 zou de beurs beginnen en het leek mij het beste om er dan ook rond die tijd te zijn.
Door mijn gebrekkige Portugees en het gebrek aan Engels aan de andere zijde verliep de inschrijving niet geheel vlekkeloos. Maar naar enige tijd kreeg ik een VIP toegangskaart en een leeg glas wijn in mijn handen voor het proeven. Ik mocht naar binnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet was een enorme zaal met veel exposanten, indrukwekkend. Eerst maar even een ronde lopen over de beurs om een indruk te krijgen. Europa was vertegenwoordigd met wijn uit Frankrijk, Portugal, Italië en Spanje. Verder veel wijnen uit Zuid Amerika.

Een stand waar ik niet voorbij kom is er een met wijn uit Uruguay. Een hele enthousiaste man begint meteen te vertellen en komt met flessen wijn aan. Hij begint met een witte wijn en blijft enthousiast vertellen. Volgens zijn zeggen zijn sommige combinaties “crazy” en dit zijn ook wijnen waar nog mee geëxperimenteerd wordt.

De een smaakt dan ook beter dan de ander. En als afsluiting moet ik natuurlijk de nationale druif van Uruguay proeven de Tannat.

Eerlijk gezegd wist ik niet zo heel veel van wijnen uit Uruguay maar ik kan zeggen dat ik aangenaam verrast was.

Ik ga op zoek naar wijnen uit Brazilië. De grote namen zoals Miolo en Aurora zijn natuurlijk ook aanwezig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABij Aurora krijg ik de kans om bubbels te proeven. De prosecco van Aurora ken ik maar ze hebben veel meer mousserende wijnen. Ze hebben zelfs een blanc de blanc mousserende wijn. Lekker!

Mijn rondje Braziliaanse wijnen eindig ik bij Villaggio Bassetti. Een klein wijnbedrijf, de wijnmaker zelf is ook aanwezig. Zij hebben twee witte wijnen in het assortiment beide van 100% Sauvignon Blanc en de druiven worden op hoogte gekweekt 1230 tot 1260 meter boven zeeniveau. De ene is met hout en de ander zonder. Ik kan niet anders dan onder de indruk zijn van deze wijnen.

Helaas zijn deze wijnen nog niet commercieel in Brazilië te koop. De oplage is daarvoor te klein. Zo is er van de Sauvignon Blanc met hout maar een oplage van ongeveer 1000 flessen. Maar een wijnbedrijf om de naam van te onthouden. Ik hoop ze in de toekomst nog een keer tegen te komen.

Door de Braziliaanse wijnen die ik in de loop van de tijd geproefd had (in Brazilië) was ik een beetje sceptisch geworden over Braziliaanse wijnen. Deze expovinis heeft me laten inzien dat ik me vergist had. Er zitten zeker pareltjes tussen de wijnen uit Brazilië. Nu maar hopen dat ze ook de weg naar de winkel weten te vinden.

In verband met een aankomende verhuizing was dit mijn laatste blog uit Brazilië.

Patricia de Keijzer