Column – Patricia de Keijzer “De eerste kennismaking”

Patricia de KeijzerDoor een korte voorbereidingstijd voor het vertrek naar Brazilië, twee maanden, had ik me voornamelijk met de verhuizing bezig gehouden en niet zozeer met in hoeverre Brazilië een wijnland was. Het ligt in Zuid Amerika en daar komen goede wijnen vandaan, dat was zo ongeveer hoe ik er over dacht.

De eerst ervaring uiteten gaan in Brazilië was daardoor voor mij best bijzonder. Ik ga graag uiteten en vind het heerlijk om daar een glas wijn bij te drinken.

De eerste keer uiteten was in een restaurant dicht bij onze tijdelijke huisvesting. De menukaart zag er goed uit. En dat er bij de dranken geen wijn stond vond ik nog niet zo raar want daar heb je een wijnkaart voor.

Op de wijnkaart stonden alleen flessen wijn en ik was nog niet helemaal thuis in de omreken koers reais – euro maar het zag er prijzig uit. Met mijn gebrekkige Portugees gevraagd of er ook een mogelijkheid was voor het bestellen van een glas wijn. Helaas, dat behoorde niet tot de mogelijkheden. En ondanks dat we in de hoofdstad van Brazilië zijn wordt er bijna geen Engels gesproken. Onze ober was daarin dan ook geen uitzondering en een verdere uitleg kwam in het voor mij niet verstaanbare Portugees. Enigszins beduusd dan maar de lokale drank bestelt, een caipirinha.

Neem van mij aan dat de combinatie filet mignon en een caipririnha niet de beste combinatie is.

Maar omdat het restaurant dicht bij was, op loopafstand, was het makkelijk om daar een hapje te eten. Maar na de zoveelste keer uiteten zonder wijn was ik er wel klaar mee (je bent gek op wijn of niet). Dus ik zou de wijnkaart vragen en een fles wijn bestellen.

Nu ik wat meer op mijn gemak zat kon ik rustig de kaart bekijken en tot mijn verbazing zag ik er flesjes wijn opstaan met een inhoud van 187 ml.

En zelfs dit kleine flesje kwam uit een wijnklimaatkast. Een prima rode wijn die op de juiste temperatuur geserveerd werd. En wat is wijn dan toch lekker.

De keer dat we iets te vieren hadden gingen we natuurlijk terug, want hier was prima wijn te krijgen. Met 3 man bestelden we dan ook de wijn. Het probleem kwam pas bij de tweede ronde. De wijn was op.

Nu ik wat langer in Brazilië ben weet ik dat het geen wijnland is. De Braziliaan drinkt het liefst bier. En door de hoge belasting op importproducten is een redelijke wijn die niet uit Brazilië komt al snel duur.

Maar het positieve nieuws is dat er ook wijn wordt gemaakt in Brazilië. Tijd dus om op zoek te gaan naar wijn uit Brazilië.

Patricia de Keijzer