Column – Patricia de Keijzer “Braziliaanse wijn”

Patricia de Keijzer

Waar ga je in het buitenland, waar je de taal niet spreekt, wijn kopen?

In mijn geval is dat gewoon de supermarkt. Trouwens in Nederland kocht ik ook regelmatig wijn in de supermarkt, omdat het handig is en er ook goede wijn in de supermarkt verkocht wordt. Je krijgt er alleen geen persoonlijk advies bij.

Maar goed de supermarkt dus.

De wijn is onderverdeeld per land. Frankrijk: erg duur. Portugal, waarschijnlijk omdat ze daar een kolonie van geweest zijn, een heel klein beetje Spanje (duur) en natuurlijk Argentinië en Chili. Van die laatste twee zou je denken dat ze goedkoper zijn, omdat het Zuid-Amerikaanse landen zijn, maar dat is helaas niet zo. Voor een Chileense wijn waar je in Nederland ongeveer 6 euro voor betaald betaal je hier rond de 10 euro.

Maar ik ga voor de nationale wijn.

Het valt op dat er niet zo heel veel witte wijn staat, voornamelijk rood en een kleine beetje rosé. Maar ik heb hier het zomers gevoel, dus ik ga voor wit. Een echte voorkeursdruif heb ik niet, maar van een hele strakke Riesling kan ik gelukkig worden.

Ik zie een Riesling van Braziliaanse bodem, uit de streek Serra Gaucha van Marcus James jaar 2012. Bij een jonge Riesling verwacht ik hoge zuren, maar niets is minder waar. De wijn ruikt naar appels en smaakt ook naar appelsap met alcohol. Niet echt een best begin voor wat betreft wijnen uit Brazilië.

Toegegeven; ik heb ook geen informatie over specifieke wijnen uit Brazilië, maar gelukkig is er Google.

fotoNa wat informatie gezocht te hebben over Braziliaanse wijnen kwam ik uit op een wijn van de Miolo groep.

Het blijkt zelfs dat je deze bij de Nederlandse supermarkt kan kopen. Het zou in Nederland niet mijn eerste keus zijn (wijn uit Brazilië), maar door de verhalen op internet is het hier wel mijn eerste keus geworden.

De meest lovende woorden gingen over de Cabernet Sauvignon Reserva.

Het vinden van een Miolo wijn was niet eens zo heel moeilijk. De keus daarentegen wel, ze maken namelijk veel wijn van verschillende druiven.

Maar omdat ik veel enthousiaste woorden over de Cabernet Sauvignon Reserva had gelezen, zou ik die in ieder geval nemen. Er was ook een gewone Cabernet Sauvignon en die heb ik om te vergelijken ook meegenomen. Voornamelijk om erachter te komen of het prijsverschil ook te proeven is.
De gewone Cabernet Sauvignon is namelijk de helft goedkoper.

Beide wijnen uitgeschonken en naast elkaar gezet en wat een verassing. De reserva is echt een heerlijke rode wijn met een volle ronde smaak. En waarbij de gewone cabernet wat scherper is, is de reserva wat zachter.

Dit is een betere kennismaking met Braziliaanse wijn.

Patricia de Keijzer