Column – Patricia de Keijzer “Braziliaanse bubbels”

Patricia de Keijzer

De grootste wijnverrassing die ik in Brazilië ben tegengekomen betreft een mousserende wijn.

Net voor de kerst kwam de container uit Nederland aan met onze spullen. Maar op de kamer stond nog wel een attentie voor de feestdagen. Een fles Braziliaanse bubbels van het merk Chandon.

foto 1Uit onwetendheid maakte ik nog een opmerking over het merk Moët en Chandon. Er zijn hier namelijk redelijk wat etenswaren te koop met het label “típico”. Bijvoorbeeld “típico ricota” is dan een soort van ricotta maar omdat het geen originele ricotta is en hier gemaakt wordt in plaats van in Italië krijgt het dan het label “típico ricota”. Soms zijn die producten prima en soms proef je dat het namaak is. In ieder geval worden de típico produkten in Brazilie gemaakt en zijn daardoor betaalbaar.

Voor mezelf had ik van de bubbels een típico champagne gemaakt.

Er kwam in ieder geval een moment waarbij het feestelijk was om een fles met bubbels open te maken. Moet ik eerlijk toegeven dat ik al vrij snel iets als een excuus aangrijp om bubbels te drinken. En toen kwam de fles Chandon weer tevoorschijn. En ik moet toegeven dat ik aangenaam verrast was door deze bubbels. Een subtiele smaak met een verfijnde bubbel.

Op de achterkant van de fles is te lezen dat deze espumante gemaakt is van de druiven Chardonnay, Pinot Noir en Riesling Itálico. Over de wijze van het verkrijgen van koolzuur staat niets anders vermeld dan “espumante natural” waardoor ik er vanuit ga dat de wijn de koolzuur krijgt door een tweede gisting. Maar of dat een tweede gisting is op fles of in een tank kan ik niet uit het etiket halen.

Wat ik wel nog uit het etiket haal is dat de wijn gebotteld en geproduceerd wordt in het huis van Chandon in Brazilië gesticht in 1973 door het huis Moët en Chandon te Frankrijk.

En het beste nieuws voor mij is nog wel dat een fles Moët en Chandon hier R$ 189,00 (+/- 70 euro) kost en fles Chandon R$ 60,00 (+/- 22 euro). Voor deze prijs heb ik niet eens meer een nep-excuus nodig om bubbels te drinken.

Proost!

Patricia de Keijzer