Orvieto, witte wijn uit Italië. De witte wijn kent iedereen, maar ken je ook de rode Orvieto?
Orvieto staat tegenwoordig voornamelijk bekend om haar witte wijnen, maar sinds oudsher worden hier ook rode wijnen van uitstekende kwaliteit geproduceerd, die gek genoeg – en ten onrechte – in de schaduw van de witte wijnen zijn komen te staan. Wijnen werden in het gebied van Orvieto al ten tijde van de Etrusken geproduceerd in de in tufsteen uitgegraven kelders, en reeds in de 13e eeuw werden zowel de witte als de rode wijnen geroemd door pausen en adel.
De witte wijnen van Orvieto waren in de Middeleeuwen goudgeel van kleur en zoet van smaak. Tegenwoordig zijn de witte wijnen die uit deze streek komen iets lichter van kleur maar nog altijd gelig, iets droger qua smaak maar met een hint van zoet. De rode wijnen daarentegen zijn voller en gestructureerder, en werden vroeger uitermate geschikt geacht zowel ter begeleiding van vleesgerechten als ter integratie van vegetarische maaltijden. Waar je deze wijnen culinair het beste mee kan paren, zijn de ideeën misschien veranderd in de loop der tijd, maar de kwaliteit en de structuur van deze rode wijnen zijn zonder meer van bijzonder niveau gebleven.
Orvieto van Grechetto, Trebbiano en Verdello , maar ook Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauviginon
Witte Orvieto-wijnen worden voornamelijk van Grechetto, Trebbiano en Verdello gemaakt, terwijl de Rosso Orvietano DOC van onder andere de druivensoorten Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Montepulciano kan worden gemaakt. Alhoewel er iets vrijheid is in de samenstelling van de rode DOC-wijnen, kiezen sommige producenten er toch voor om een IGT te produceren, onder de benoeming Umbria Rosso. Dit geeft meer vrijheid tot het gebruik van andere druivensoorten dan de variëteiten die door de DOC- richtlijnen zijn vastgesteld. Zo kan je in deze streek bijvoorbeeld ook een uitzonderlijke Sagrantino-blend vinden – dus niet van Montefalco – maar ook uitstekende blends met Syrah, om maar een paar voorbeelden te noemen. Helaas zal je in het geval van de Sagrantino de naam van de druif niet op het etiket tegenkomen, want gezien het feit dat deze wijn buiten het DOC-gebied van Montefalco wordt geproduceerd, mag de naam niet gebruikt worden.
Hetzelfde geldt ook voor voor andere druivensoorten die toegestaan zijn maar die in een ander gebied de naam van de DOC-IGT dragen, zoals bijvoorbeeld Montepulciano, waardoor in dit gebied vaak Morellone wordt gebruikt in plaats van Montepulciano, wat een lokale naam is voor dezelfde druif. Uiteraard blijft het geografische productiegebied van IGT en DOC dezelfde voor de productie van Orvieto-wijnen, maar de toegestane variëteiten veranderen alsook de percentages die van de verschillende druivensoorten gebruikt mogen worden.
Orvieto, meer dan wijn alleen
Geografisch beslaat het Orvieto-gebied verscheidene gemeentes rondom de stad zelf, waarvan een aantal onderdeel van de provincie Terni, zoals Montegabbione, Monteleone d’Orvieto, Fabro, Allerona, Castel Viscardo, en een aantal in de provincie Viterbo, zoals Castiglione in Teverina, Bagnoregio.
Voor wie dus nieuwe, minder bekende (rode) wijnen wil ontdekken, is een bezoekje aan de stad Orvieto en het gebied eromheen, zonder meer de moeite waard…..hier kan je bijzondere, kwalitatief goede wijnen vinden die niet in de schaduw thuis horen, maar in de spotlight.
Pauline Ninck Blok
Castello di Montegiove
www.castellomontegiove.com