Column – Margret Weijers “Wijn is emotie”

Margret Weijers
Wijn is emotie… Ik heb al vele woorden op de plaats van wijn gezien, maar ik weet in elk geval zeker, dat wanneer er ‘wijn’ staat geschreven, deze zin boordevol waarheid zit!

Wanneer ik vroeger (wat klinkt dit raar, maar het is toch echt zo, ook ik word ouder) gasten in het restaurant vertelde dat ik blij was dat ik hun bekende wijn niet in het assortiment had, keken ze me meestal vreemd aan en hoorde ik hen denken: ‘wat een bijdehante tante met haar luxe, witte handschoentjes aan…’ Maar als ik met mijn uitleg kwam, begrepen ze vaak wel wat ik bedoelde.
De conversatie verliep meestal ongeveer zo: ‘Heeft u misschien ook die en die wijn uit dat land?’ ‘Nee het spijt mij, die heb ik niet, maar mag ik u vragen waarom u deze wijn zo lekker vindt?’ Nou, die wijn hebben wij gedronken toen wij (streep door wat niet van toepassing is…) op vakantie of huwelijksreis waren / zoveel jaar getrouwd waren / onze (klein)dochter of zoon geboren werd, en nog tal van mogelijkheden. ‘Daar hebben wij hele goede herinneringen aan. Hij is ook écht heel erg lekker.’ ‘Dat geloof ik graag, maar als ik eerlijk ben, ben ik blij dat ik hem niet op de kaart heb staan’ (op dit punt kwamen de vreemde gezichten…) ‘Ik denk niet dat die wijn met zoveel emotionele waarde hier nog beter of zelfs net zo lekker kan smaken dan op dát moment. ‘Ook al lach ik nog zo vriendelijk naar u of wordt de wijn op perfecte temperatuur geschonken, u dronk de wijn ontspannen en tijdens een zeer heugelijke gebeurtenis, het lijkt dan aannemelijk dat de wijn hier tegen zal vallen…’

Emotie wek je ook op door de auto in te stappen en gewoon ernaartoe te gaan rijden. Tijdens mijn wijncursus Champagne in het desbetreffende gebied, geef ik altijd aan dat het zeer de moeite waard is om dit te doen. Zo ver rijden is het niet en wanneer je die prachtige wijnhuizen, hun wijnranken en de ondergrondse gangenstelsels met eigen ogen ziet, gaat het allemaal veel meer leven.

Ik was al geruime tijd bezig met wijn, maar ik had nog nooit van mijn leven een wijnrank gezien. Gek genoeg kon ik me er ook nauwelijks een voorstelling van maken. Gelukkig kon ik via via mee op wijnreis naar de Elzas, Champagne en de Bourgogne. Ik bleef maar foto’s maken en alle informatie slokte ik op als een spons. Zo leerde ik, dat wanneer de wijnrank oud was, je dat kan zien aan de dikte van de wijnrank. Ook zag ik tijdens deze reis het clipje om de vlinders en motten af te weren en te voorkomen dat de ranken/druiven aangetast zouden worden (in het Frans ‘Vers de la Grappe’ genoemd). Deze reis heeft ervoor gezorgd dat de basis werd gelegd van mijn wijnkennis en daar pluk ik nu nog de vruchten van 😉

Met hartelijke groet,

Margret Weijers
(Vinoloog; wijndocent; Smaakvermaak.nl)