Column – Margret Weijers: Het wijnglas: allemaal schone schijn?

Margret Weijers
Dat ik net begon met de Vinoloog opleiding, voelde ik mij tijdens verjaardagen weleens ongemakkelijk. “Vind je hem wel lekker? Hij is niet zo duur hoor”. Ineens vonden ze het zeer lastig om een schenkwijn uit te zoeken, want stel je voor dat ‘de aankomend Vinoloog’ het niet lekker vind. Wit met hoge zuren, tanninerijk rood of fruitig rosé, ik ben wat dat aangaat helemaal niet moeilijk. Oké, soms is het even doorbijten, maar vaak smaakt de wijn prima. Belangrijker vind ik het glas waarin het geschonken wordt. Laatst werd de wijn in een tumbler, een whiskyglas, geschonken. Toen ik vroeg: “waarom schenk je de wijn in dit glas”? zei ze: ‘Dat houdt zo lekker vast’. Zó zonde!

Ook al heeft de vorm van het wijnglas geen invloed op de smaak, het beïnvloed zeker de smaakbeleving. Maar hoe weet je nu welke wijn in welk glas geschonken moet worden? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft het niet altijd met de prijs te maken, maar juist met het gebruikte druivenras en of de wijn al dan niet houtrijping heeft gehad. Volle, witte wijnen smaken beter in glazen die extra lucht geven aan de wijn. Maar wees voorzichtig met teveel lucht. Dit heb ik aan den lijve ondervonden. Een prachtige, houtgelagerde Saint Aubin blanc, 1e cru schonk ik in een groot glas met behoorlijke wijdte. Dit glas gaf de wijn té veel lucht en de mooie, elegante geur van de wijn was ‘gevlogen’!

gilde handwerkTijdens mijn wijncursussen gebruik ik altijd het Gildeglas. Dit glas is in 1930 ontworpen en een soort standaard geworden wat betreft vorm, lengte, wijdte, dikte, gewicht, enz. Ik vind het persoonlijk niet het meest mooie wijnglas, maar wel het meest makkelijke glas om geuren te herkennen. Wanneer ik cursisten begeleidt, wil ik ze opleiden tot goede ‘ruikers’. De theorie kunnen ze zelf leren, maar de praktijk heeft in mijn ogen prioriteit. Om deze reden proeven we tijdens mijn wijncursussen vaak 10 wijnen per les. Ze doen niet voor niets een wijncursus. En proeven is natuurlijk iets anders dan drinken hé?
Of je nu wijn in de kroeg drinkt, tijdens het diner in een restaurant of thuis op een mooie zomerse dag, gebruik in ieder geval een wijnglas, want wat telt is dat je plezier behoort te beleven aan iets wat met veel zorg is gemaakt!

Met hartelijke groet,

Margret Weijers

(Register Vinoloog; wijndocent; Smaakvermaak.nl)