Column- Karen Haanstra – we maken ons klaar voor de oogst

Fontaine des Joncs
Karen blikt in haar column terug op afgelopen zomer.

Juli en augustus waren warme en droge maanden. Wijnstokken doorstaan monter al die hitte.
Een klein buitje in augustus had geen kwaad gekund, maar het bleef droog.
Na een week van 38 graden en harde wind, barst de harde korst aarde. En boven al die scheuren steken frisgroene bladeren zich monter af tegen de felblauwe lucht.
Wijnstokken zijn taai, ze doorstaan met gemak maanden zonder water.

Na een paar dagen met wat ochtendmist, zijn in een mum van tijd hun groene druiven omgetoverd tot blauwe trossen. De eersten zagen we al eind juli, en begin augustus was alles al blauw.
Na deze kleuromslag duurt het 40 dagen en dan kun je oogsten. Wanneer alles goed blijft gaan, natuurlijk. En dat betekent, dat de oogst wel eens 10 dagen eerder begint dan andere jaren. We treffen een collega wijnbouwer. Hij vertelt dat een collega in de Fitou-streek eind juli een veld Muscat-druiven heeft geoogst, om er een droge witte wijn van te maken.
Dat hebben we hier nog nooit meegemaakt.

De tractor wordt schoongespoten, en de banden worden ingesteld op “breed-spoor”, klaar om de druivenkarren te trekken.
De tractoren zijn hier klein en erg smal, om zonder schade door de rijen te rijden. Te smal om gewicht te trekken, een verkeerde manoeuvre en je hebt de tractor op haar zijkant liggen.
Daarom kun je dus de wielbreedte van het achterwiel verstellen. Theoretisch een simpele operatie. In de praktijk een handeling die met veel verwensingen richting fabrikant gepaard gaat.

De andere klus is het terugknippen van takken en het glad bij de grond afsteken van onkruid.
Komt er een takje tegen één van de drie geleidende draden aan, dan werkt dat als een aarde, en trekt de accu leeg. Typisch een klusje voor iemand die van tuinieren houdt, bedenkt mijn partner.
En zo sta ik om 6.00 uur ’s ochtends al verwoed in het groen te knippen, want na 10.00 uur is het vanwege de hitte niet meer uit te houden.

Fontaine des Joncs

Droog en warm betekent ook dorstige wilde zwijnen. Dus eind juli al moeten we de afrastering installeren.
De eerste dag dat er stroom op staat, is er al een plek waar de draden door elkaar zijn gehusseld: een wild zwijn die ontdekt heeft, dat de toegang tot een veld problematisch is geworden. Niet dat een omheining ze tegenhoudt. Grote exemplaren gaan erover heen, ondanks een hoogte van een meter.

Kleintjes gaan er onder door, met een moeder die aan de kant blijft toekijken hoe haar grut zich tegoed doet aan onze druiven. Hele meutes denderen door de elektrische draden, om verschrikt in het veld te blijven, her en der happend in de druiven. Wanneer je dan ’s ochtends bij dat veld komt, neemt de meute opnieuw een stormloop richting stroomdraden om te ontsnappen.
Fontaine des Joncs

Aan jou om de warboel in de draden te ordenen, de reserve-accu te installeren en de leeggelopen accu thuis weer op te laden. Na een paar nachtelijke pogingen blijven de zwijnen uit de velden.
Mijn moestuin daarentegen: of er een leger mollen in tekeer is gegaan. Tomatenplanten staan met de wortels omhoog en de tomaten naar beneden tegen de bamboestokken. Wat eens geulen waren om water te geven, zijn nu kraters. Sperciebonen zullen we ook niet veel eten dit jaar…

De zwijnen wroeten zich via een muur mijn tuin in, wel eventjes 1 meter steile wand klimmen.
Een week later moet ik op een avond flink op de rem trappen. Eén voor één steken ze de weg over: de aanvoerster, een gevaarte van denk ik 70 kilo, drie jonge zwijnen, toch gauw 30 kilo elk en zes kleintjes, nog in hun gestreepte vacht, een teken dat ze nog erg jong zijn.
Een collega wijnbouwer heeft die meute geregeld in zijn veld, want zienderogen slinkt de oogst aldaar. De plaatselijke jachtvereniging wordt gewaarschuwd. Na een drijfjacht keert bij hen de rust terug in de velden.

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-Frankrijk. Daarnaast verhuurt zij op haar wijndomein een tweetal vakantiewoningen.
Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah, Carignan en de Chardonnay-druif. De wijnen van Fontaine des Joncs zijn in beginsel alleen in Frankrijk verkrijgbaar, echter op de site van Fontaine des Joncs kunt u HIER informeren naar de verkrijgbaarheid van de wijnen in Nederland. En natuurlijk ook naar de beschikbaarheid van de vakantiewoningen.