Column – Karen Haanstra – protesterende boeren!

Fontaine des Joncs
Een bekend verschijnsel: boze (wijn)boeren in Frankrijk. Karen legt uit waarom.

Boeren leven in het ritme van de natuur. De aarde die ze bewerken verbindt ze met de wereld om hen heen. Geef ze een fatsoenlijk inkomen en ze zijn tevreden met hun inspanningen ten dienste van de mensheid.
Want aan alles wat op uw bord of in uw glas verschijnt, is heel wat werk vooraf gegaan.
De boer van nu voedt niet meer de monden om hem heen. Hij produceert voor de wereldmarkt.
En voeding is een consumptie-artikel geworden, dat net zo wordt behandeld als een t-shirt of een computer. Een artikel waarmee gespeculeerd wordt.

Dat geeft ellende, want een boer is geen fabrikant die de produktie kan regelen.
Teveel regen, rot, deel van de oogst weg. Of je kunt het land niet in om de oogst op te halen. Harde wind tijdens de bloei, slechte vruchtzeting, en de helft minder oogst dan andere jaren. Maar het werk tot de oogst is precies hetzelfde bij weinig vruchten als bij veel vruchten.
Ga op de markt maar twee keer zoveel voor je appels vragen omdat je een kleine oogst had: je raakt ze aan de straatstenen niet kwijt!

Een deel van de boeren zocht de oplossing in het rendement: meer produceren, tegen lagere kosten. Mechaniseren, om te besparen op de dure lonen. Om dat te bekostigen, werden grote bedragen geleend bij de banken. Zolang de prijzen maar hoog zijn lukt het wel, met de aflossing. Maar zodra de prijzen zakken, dikke ellende….

En de boerenbedrijven die klein bleven, hoeven dan misschien geen grote leningen af te lossen maar hebben ook een veel kleinere opbrengst per hectare. Met gelijke prijzen voor een hoog of laag rendement, blijft er na aftrek van de kosten niet genoeg over om van te bestaan.
Het is dus alom kommer en kwel, nu de prijzen zakken.

Fontjoncouse

De druppel die de emmer deed overlopen voor de Franse wijnboeren, is wat ze “déloyale concurrentie” noemen. De Franse overheid neemt voortvarend de ene na de andere maatregel “ter bescherming van het milieu”. Bestrijdingsmiddelen worden verboden. Op zich een prima initiatief: iedereen wenst zijn nageslacht toch een schone omgeving na te laten?
Dus gebruiken de boeren meer milieu-vriendelijke produkten, die wel twee keer zo duur zijn. Waardoor de eindprijs van hun wijn ook duurder wordt.
En nu belanden we op de wereldmarkt, en de wijn-inkoper constateert dat de wijn in Spanje een stuk goedkoper is. Logisch, de in Frankrijk verboden middelen worden daar wel toegestaan, en ook de lonen lager liggen dan in Frankrijk.

En de klant, die wil wel een milieu-vriendelijkere productie, maar hoe kan die dat weten wanneer daar niets van op het etiket wordt vermeld? De klant koopt de goedkoopste, dus Spaanse wijn.
De Spaanse wijn komt dus met vrachtwagens vol hier over de grens, en zorgt ervoor dat de Franse prijzen nog verder zakken.
Tezamen met de woede over de pensioenen, deed dat de emmer overlopen!

In de agrarische sector bedraagt het pensioen voor een Frans echtpaar 700 tot 800 euro in de maand. De armoedegrens ligt op 1000 euro. Een schande: veertig jaar hard gewerkt ten dienste van de mensheid, en met vaak serieuze gezondheidsklachten “genieten” van een pensioen onder de armoede-grens.

Corbieres

Begin maart was een supermarkt in Narbonne het eerste slachtoffer van de woede van het Comité Viticole, een clandistiene groep radicale boeren. Alle ruiten ingeslagen en de stalling met winkelwagentjes in de fik. Vanwege de Spaanse wijnen tegen bodemprijzen in hun assortiment.

Zaterdag 25 maart was er een betoging in het centrum van Narbonne. Vijf en een half duizend boeren(!) met spandoeken door de hoofdstraten, in de hoop dat de Franse politici -over een paar weken zijn er de presidentverkiezingen- aandacht willen besteden aan hun lot.
Na afloop ging er helaas ook een vestiging van een wijnhandelaar, die verdacht werd van dubieuze praktijken, in de brand en ging in een andere supermarkt het assortiment wijn tegen de vloer…

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah, Carignan en de Chardonnay-druif. De wijnen van Fontaine des Joncs zijn in beginsel alleen in Frankrijk verkrijgbaar, echter op de site van Fontaine des Joncs kunt u HIER informeren naar de verkrijgbaarheid van de wijnen in Nederland.