Column – Karen Haanstra – opruiming

Fontaine des Joncs
Het is tijd voor opruiming bij onze columniste Karen. Opruiming van spullen en herinneringen.

We zijn klaar met de snoei van alle Syrah en Carignan. De velden Grenache snoeien we in andere jaren in maart. Maar omdat we voor zijn op het werk, pakken we die ook maar aan.
Eind februari werk ik met mijn zoon in het laatste veld. Wanneer we bijna klaar zijn, komt mijn partner -als afgesproken- met de traktor het veld in om de pasgeknipte twijgen, die netjes in het midden van de rij liggen, te vergruizelen. Gedrieën maken we het laatste veld klaar voor een volgende oogst. Na afloop houdt mijn zoon een twijg omhoog. “Ma, dit is de allerlaatste twijg van het allerlaatste veld dat je voor de allerlaatste keer hebt voorgesnoeid: wil je hem bewaren?”
Ik kijk naar het snoeimes in mijn handen. Stukje hout en mes in een doosje laten verstoffen als herinnering aan mijn leven als wijnboerin? “Gooi het maar het veld in”, roep ik hem toe, “ik heb genoeg herinneringen in mijn hoofd”.

Fontaine des Joncs

Door overnames kregen we in 2017 twee nieuwe wijnboeren in het dorp. Eén is verwoed met de snoei begonnen, geregeld vergezeld door de vorige eigenaar, die meewerkt en advies geeft.
De ander, sinds augustus eigenaar, wachtte met de snoei tot half december.
Hij was tot half januari opgewekt aan het snoeien in zijn eerste twee velden. Met nog elf hectares voor de boeg… Het dorp kon er niet over uit.
Praatte hij in november over alles zelf snoeien, en in december over het inhuren van een extra kracht, in januari gonsde het in het dorp over het inhuren van een complete ploeg!
Sinds begin februari zien we een arbeider in zijn velden. Die zal nog stevig moeten doorwerken om de boel voor half april gesnoeid te krijgen.

En natuurlijk gaat het dan door me heen: stel je voor dat onze velden zo’n eigenaar treffen…
We hebben ondertussen diverse aanstaande kopers door de velden geleid.
De onderhandelingen worden serieus met het stel waarmee het gelijk klikte. Hij gaat een schriftelijke opleiding tot wijnbouwer volgen en stages lopen.
Geen ervaring dus. Maar wel veel liefde voor het land en respect voor de natuur.
Stel dat hij de nieuwe eigenaar wordt. Met de beste wil van de wereld kan hij niet het tempo van mijn partner evenaren. Theorie is een mooi ding, maar de praktijk, dat leer je al doende.

Om mezelf erop voor te bereiden dat we mogelijk dit jaar moeten verhuizen, besluit ik te gaan opruimen. Ons huis en de schuren staan te koop, en we hebben zodoende een wereld aan spullen waar dan geen plaats meer voor is. In een oude schuur die niet te koop is, bevindt zich een klein vertrek, tot de nok toe volgestopt. De laatste schoonmaak gebeurde 50 jaar geleden.

timbalen

In mijn oudste kleren, handschoenen aan, wil ik daar de orde herstellen.
Alles wat verroest is, gaat op een bult. Pannen, onderdelen van tractormotoren, van spuitinstallaties, oud gereedschap, oliekannen, gasflessen, het kan niet op.
Twee grote metalen timbalen kan ik niet thuisbrengen.
“Dat zijn de luidsprekers van het dorp, daarmee werden vroeger boodschappen omgeroepen zoals de komst van de groenteboer. Misschien werken ze nog.”
Het lijkt me geweldig, dat op een dag uit te testen, dus ik bewaar ze eerst nog maar.

opruiming

Daarna zaag ik alles wat van hout is -pallets, buffetkasten, oude stoelen, luiken- in kleine stukken. Die gaan bij beetjes de kachel in, de komende weken, zo bewijzen ze ons hun laatste dienst.
De boel aanvegen blijkt een verschrikking, tientallen jaren oud stof verspreid zich als een mist om me heen en zet zich vast in mijn haren, mijn huid en kleren. Ik zie er uit als een spook. En ben allang blij dat ik niemand tegenkom op de terugweg naar huis.
De dagen erna begint het sorteren en afstand doen van alle spullen die je in de loop der jaren om je heen hebt verzameld en waarvan je denkt dat ze onmisbaar zijn. Al die ballast die het inslaan van een nieuwe weg zwaar maakt, gaat richting kringloopwinkel en de vuilstort.

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, in de regio Corbières in Zuid-Frankrijk.
Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah, Carignan en de Marselan-druif.
Zij verhuurt op haar wijndomein een drietal vakantiewoningen. U kunt HIER informeren naar de beschikbaarheid en de tarieven van de vakantiewoningen.